aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_2531 aDSC_2531

Nouran Gohar – Egyptská Terminátorka

11.04.2020 19:54

Píše se prosinec 2013, nacházíme se v Praze na Hamru. Domácí česká jednička Lucka Fialová bojuje ve finále PSA turnaje Prague Open proti tehdy málo známé šestnáctileté Egypťance Nouran Gohar. Egypťanky budí jako vždy velký respekt, ale Lucka je papírovou favoritkou, navíc má velmi dobře egyptský squash „zmáklý“ – vždyť v Egyptě už nějaký čas studuje a trénuje. Jaký div, že mladičká „Goharka“ turnaj vyhrává, a startuje tak svou dráhu do ženské světové dvojky.

  • jméno: Nouran Gohar
  • země: Egypt
  • věk: 22
  • výška: 167 cm
  • hmotnost: 59 Kg
  • trenéři: Omar Abdel Aziz, Karim Darwish
  • aktuální postavení na žebříčku PSA: 2 (duben 2020)
  • nevyšší postavení na žebříčku WSA: 2 (leden 2017)

Představení hráčky

Nouran Gohar se narodila 30. září 1997 v Káhiře. Pověstné tři sudičky to tentokrát asi měly jednoduché. Nadělily jí do „squashové kolébky“ raketu, míček a sálovky. Nouran vtrhla do mezinárodních juniorských soutěží. Třikrát vyhrála prestižní British Junior Open (2012,15 a 16). Svou absolutní dominanci v juniorkách potvrdila dvěma tituly mistryně světa (2015 a 2016). Na profesionální okruh PSA (dříve WSA, resp. WISPA) vstoupila již v roce 2011 (v pouhých 14 letech). Po vítězství v Praze následovala příští rok výhra v Irsku a Monte Carlu. A šupity-šup byla ve světové dvacítce. Do desítky pronikla v říjnu 2015. Řada účastí v semifinále na většině velkých turnajích v období 2016-20 jí zajistily jasnou účast v „hrůzu budícím“ egyptském nároďáku, se kterým vybojovala již dva světové týmové tituly (2016 a 2018). Největší úspěchy jí ale čekaly v roce 2019. V květnu 2019 dokázala zvítězit na slavném „squashovém Wimbledonu“ nad vítězkou z roku 2018 Camille Serme 3:0 (11-3, 11-8, 11-3) a v říjnu vyhrála US Open, když dokázala utéct z mečbolu krajance Nour El Tayeb (3-11, 8-11, 14-12, 11-8, 11-7).       

Přednosti pohledem squashového kouče

Podle herního pojetí lze hráče dělit na „šotmejkry“ (šikovní, s úžasnou lehkostí trefují vše, co je napadne), běžce (prostě všechno doběhnou) a střelce (prostě Vás na kurtu „umlátí“). Pro špičkové světové hráče a hráčky samozřejmě platí, že musí mít od všeho trochu. Pro úplné mistry je navíc nezbytná ještě alespoň jedna „superschopnost“. To je nějaká dovednost na úrovni vysoce převyšující všechny ostatní. U „Goharky“ je touto „superschopností“ jednoznačně razance úderů. Tvrdými údery dává soupeřkám jednoznačně najevo, že chce být vládkyní kurtu. Jakoby říkala: „Raději se mi kliďte z cesty!“ Ne nadarmo jí komentátoři na PSASQUASHTV pojmenovali „Terminátorka“.  

omega replica watches omega replica www.omegareplica.me

foto: psaworldtour.com

Slabiny či slušelo by se spíše říci méně silné stránky

Její tvrdá hra může vést ke zraněním. Občas je také psychicky labilní. Letos na Turnaji šampionů v New Yorku ve skvělém semifinálovém utkání proti Camille Serme za stavu 2:1 na sety a 10:10 „vyhodila“ podání do autu, a následně ztratila set. V pátém opět promarnila vedení 7:3 a v koncovce promarnila 4 mečboly! V ženském zápase roku 2020 tak podlehla své tradiční francouzské soupeřce.  Famózně hrající Camille pak brala titul, když ve finále udolala i „Princeznu-válečnici“ Nour El Sherbini 3:0!

Technická či taktická „specialitka“

Nouran to prostě všechno „mydlí“ dozadu. Někdy hru obohatí o trochu delší forhendový kill doprava. Skvěle taky využívá bekhednový trickle boast (naznačí drop nebo drive, ale zahraje krátký rychlý míček o boční stěnu).

Závěrem

Nouran Gohar je opravdu pozoruhodná hráčka. Přestože je její hra trochu stereotypní a předvídatelná, není nudná. Stále si musí m připomínat, že je jí „jen“ 22 let. Pokud vydrží zdravá, tak její houževnatost a nekompromisnost jí jistě pomohou dostat až na úplný squashový vrchol. Zatím jí ale v cestě stojí především její krajanky El Sherbini a El Welily. Uvidíme taky, jak se povede Camille Serme.

autor: Jan Roll, www.janroll.cz
zdroj: psaworldtour.com, wikipedia, squashinfo.com, youtube.com


 


Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net