aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_1287 aDSC_1287

Nový rekord v nejdelším squashovém zápasu historie

04.02.2015 09:57

Ohromující dovednosti egyptského mistra Ramyho Ashoura spolu s neuvěřitelnou odhodlaností Brita Nicka Matthewa možná v posledních letech pozvedly squash na novou úroveň, ale byl to až daleko méně známý Hongkonžan Leo Au, kdo doopravdy posunul hranice tohoto sportu.

foto: psaworldtour.com

Na kanadském challengeru Holtrand Gas City Pro-Am 2015 nastoupil Au 24. ledna k semifinálovému utkání s Kanaďanem Shawnem Delierrem. To trvalo celých 170 minut, tedy o čtyři více než dosavadní nejdelší squashový zápas. O dvacet čtyři hodin později vyhrál Au svůj devátý titul na okruhu.

Překonaný rekord drželi Gamal Awad a pákistánská hvězda Jahangir Khan. Nyní již druhé nejdelší utkání spolu sehráli před dvaatřiceti lety, v roce 1983, na turnaji v anglickém Chichesteru. Neúnavný šestinásobný mistr světa Khan tehdy zvítězil nad Awadem 3:1 po velkém boji trvajícím 166 minut (připomínáme, že se hrálo se ztrátami – pozn. red.). Pro Awada, který Khana nikdy neporazil, byla tato prohra zlomová. Nikdy už ve své kariéře nebyl schopen navázat na předchozí výsledky.

Výkonný ředitel PSA Alex Gough si po úspěchu Aua rýpnul do fotbalistů a jejich fyzické kondice. „Třeba v Premier League oceňujeme hráče pro jejich výdrž, když odehrají v sedmi dnech dva devadesátiminutové zápasy. Ve squashi, a to jak na challengerech, tak během těch nejprestižnějších turnajů, je běžné, že hráči v jeden den odehrají utkání, které trvá hodinu i více, a den nato jdou znovu na kurt. To ukazuje, jak obrovskou fyzičku musí mít profesionální hráči na té nejvyšší úrovni. Za své výkony a snahu si opravdu zasluhují uznání.“

Poslední set semifinálového střetnutí mezi čtyřiadvacetiletým Auem a jeho kanadským soupeřem trval sedmdesát osm minut. Pro srovnání, jen čtyři utkání nedávného Mistrovství světa v Doha se hrála déle než tato jedna sada. Finále mezi Ashourem a Mohamedem Elshorbagym, které je považováno za jeden z nejlepších squashových zápasů vůbec, trvalo devadesát minut.

„Byl to pro mě náročný týden, jsem fyzicky i psychicky naprosto vyčerpaný,“ řekl po skončení turnaje první nasazený Au. Během čtyř po sobě jdoucích zápasů strávil na kurtu dohromady přes 300 minut.

Gough dodává: „Leo dokázal proti Shawnovi po bezmála třech hodinách zvítězit a pak za ani ne čtyřiadvacet hodin šel opět na kurt, hrál další skoro hodinu a půl a vybojoval titul. Svědčí to o fyzické vytrvalosti, která je v současnosti na okruhu PSA standardem.“

V semifinále turnaje Canary Wharf Classic v roce 2010 porazil Nick Matthew svého věčného rivala Jamese Willstropa po namáhavé dvouhodinové bitvě a následující večer dokázal zvítězit i ve finále. Willstrop pak vyjádřil obdiv nad fyzickou kondicí svého přemožitele – prý jako kdyby Matthew uběhl ve dvou dnech dva maratony.

překlad: Jiří Hron
zdroj: telegraph.co.uk

 



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net