aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_6125 aDSC_6125

Ohlédnutí za Canary Wharf: squash si zaslouží být na olympiádě

03.04.2015 20:53

Pokud stále někdo pochybuje o popularitě špičkového squashe ve Velké Británii, musel by po návštěvě Canary Wharf Classic odložit svou nevíru k ledu. I dvanáctý ročník turnaje představuje významnou událost, která přitahuje nejlepší světové hráče a – což je možná ještě důležitější – umožňuje britskému publiku vidět squash naživo.

Jako by se během tohoto mimořádného týdne střetly v londýnských Docklands dva světy: nejbystřejší ekonomické mozky na planetě a vedle nich ti nejvytrvalejší a nejlepší světoví sportovci. (Canary Wharf, součást Docklands, je vedle čtvrti City of London nejvýznamnějším obchodním centrem Británie – pozn. red.).

V nádherné budově East Wintergarden, kterou prozařují blikající světla sousedních mrakodrapů, byl postaven ohromující skleněný kurt dovezený z kontinentu a kolem něj vyrostly tribuny s kapacitou šesti set padesáti míst. Vstupenky se do jedné rozprodaly už před Vánocemi, dřív než by člověk řekl „Mohamed Elshorbagy“.

Hned po vstupu do hlavní haly dýchla na návštěvníky vzrušená atmosféra plná očekávání a nadšení z výkonů všech sportovců v nejlepší formě. Nechyběly zde bary, luxusní restaurace, prodejny občerstvení­… squash se tak brání kritice, že není pro diváky atraktivním sportem.

Zápasy si lidé mohou užít jen jako společenskou událost nebo jako příjemný večer strávený s kolegy z práce, ale ať se klábosilo sebevíc, celé publikum, namačkané v prostorech East Wintergarden, jen s úžasem sledovalo některé výměny. Zaujal především suverénní James Willstrop, který nemilosrdně vyřídil Omara Abdela Meguida.

Po zranění se vracející Willstrop nadělil Meguidovi v prvním setu málo vídaného kanára a nadchnul publikum pokusem o dvojitý „fake shot“. Willstrop také předvedl, že dlouhodobá absence mu neubrala nic z jeho odhodlání a touhy zvítězit, a během místy vyhroceného utkání mezi dvěma skvělými atlety diskutoval s rozhodčím ohledně některých způsobů Meguidovy hry.

V názoru na to, zda Egypťan hrál fair, se publikum rozdělilo na půl. Diváci mohli slyšet stejnou debatu jako vždy při takové příležitosti; potvrzuje se, že squash je právě tak o názorech a obhájení si svého jako kterýkoli z jeho „módnějších“ sportovních rivalů.

Přestože tři nebo čtyři zápasy skončily výsledkem 3:0, jejich kvalita byla výjimečná. Pomalé a klidné pasáže často nabíraly během několika okamžiků neskutečný spád a na řadu přišel rychlý a dech beroucí úsek hry, který byl třešničkou na dortu celé výměny.

foto: Steve Line/SquashPics.com

Squashi není těžké porozumět. A i když někomu nemusí být jasné všechny nuance, stejně bude vždy při sledování utkání přímo na místě unesený obrovskou soutěživostí a tempem hry. Nemluvě o tom, že když člověk studuje práci s raketou a pohyb špičkových hráčů, může se naučit pár nových věcí a zlepšit své squashové dovednosti.

S novým rokem se navíc squashi v Británii dostalo velké podpory, jelikož zápasy okruhu PSA začal vysílat televizní kanál BT Sport. Tomu stále stoupá počet předplatitelů, protože získal vysílací práva na drtivou většinou fotbalových přenosů nejen ze Spojeného království. Doufejme tedy, že běžný divák konečně uvidí zvíře dřímající v Nicku Matthewovi nebo nekonečnou výdrž Simona Rösnera a vzbudí to jeho pozornost.

BT sport vysílal některá utkání z Canary Wharf živě, o víkendu pak do programu zařadil sestřih nejlepších momentů. Není proto nereálné předpokládat, že další desítky tisíc diváků sedících před obrazovkami ocení krásu tohoto dynamického sportu. A kdo ví, možná se pro něj nadchnou, začnou jej hrát a budou sdílet a podporovat stejné nadšení jako ostatní hráči.

Squash je napínavý, vyvolává velké emoce a je proto nepochopitelné, že stále není na olympiádě. Pro účastníky Canary Wharf by to byl vrchol kariéry. Sporty jako tenis nebo fotbal, kde ty největší hvězdy vydělávají miliony už jen natáčením reklam na parfémy, upírají squashi jeho právoplatné místo na největší sportovní akci světa.

Olympijský výbor by měl obdržet pozvánku na turnaj, aby se jeho členové přišli sami podívat. Měli by zažít stejné vzrušení jako publikum přímo na zápasech, nemluvě o rostoucí základně televizních diváků. Měli by ocenit hráče samotné, jejichž technika, kondice a pohyb jsou skutečně obdivuhodné.

Jestliže se má změnit vnímání squashe, Canary Wharf je nepochybně tím pravým místem, kde začít.

překlad: Jiří Hron
zdroj: squashmad.com



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net