aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_9914 aDSC_9914

Otevřený dopis Jana Veselého squashové obci

12.09.2014 08:46

Vážení přátelé squashe,

jestli Vás jenom trochu zajímá, co se teď děje v naší squashové rodině, věnujte prosím tak tři minuty k přečtení tohoto otevřeného dopisu.

V sobotu jsem se zcela dobrovolně zúčastnil valné hromady ČASQ. Všechny indicie před konáním VH nasvědčovaly tomu, že valná hromada nebude určitě nudná. Nudná opravdu nebyla, byla dlouhá, ale také hlavně smutná.

Po sobotě mám pocit, že od mé první účasti na III. VH ČASQ v roce 1995 a absolvování všech následných s výjimkou VH v roce 2010 a 2012, se průběh valných hromad ani trochu nezměnil. Dovolím si půjčit část textu z mé výzvy z roku 2005, kdy byla ve squashi obdobná situace. „Poslední VH v Brně byla zářným příkladem toho, jak mnoha lidem kolem squashe nejde ve skutečnosti o squash nebo o organizování squashe jako celek, jde jim pouze o svoje pozice, o svoje osobní či klubové zájmy, nechtějí diskutovat a zvažovat co by mohlo být nejlepší pro squash, ale pouze obhajují svoje geniální názory“. Možná by se to teď dalo ještě o něco doplnit, záměrně tak nečiním. Podstatné bylo to, že jsem si v sobotu uvědomil, že se opravdu nic nezměnilo k lepšímu. Že je to de facto pořád stejné, ne-li horší.

Vážení, kam se vytratila z valných hromad skutečná diskuse o squashi? Ani gesto Vládi Zamastila, v průběhu osočování, nepadlo na úrodnou půdu. Rozdáním squashových míčků delegátům valné hromady se snažil naznačit a připomenout, proč jsme absolvovali cestu do Brna na VH. Ani toto nezafungovalo a o to je to více smutné. Vládo, díky.

Po této sobotní valné hromadě z toho opravdu nemám dobrý pocit, i když malé záblesky konstruktivního řešení bych tam asi našel. Můj táta mně vždy říkal, chovej se a jednej tak, aby ses mohl vždy podívat lidem zpříma do očí. Celý život se o to snažím.

Squash je krásný sport, a proto ani mně není lhostejný. Předpokládám, že většina z Vás má podobný postoj. Nepatřím do žádné zájmové skupiny, za 19 let ve squashi jsem toho zažil dost, a dost si toho také pamatuji a navíc, nikdo si mě nemůže koupit, ani jedna či druhá strana. Vždy jsem kritizoval a bojoval proti špatnostem. Já sám mám výhrady na některé výstupy současného VV, na jednání některých členů VV, nefungování některých zásadních činností a podobně. Trochu se ale po sobotě obávám, že ode dneška nebude prioritou squash jako takový, ale bude to ještě intenzivnější shánění hlasů na říjnovou valnou hromadu.

Nenechme se proto ovládat jednou, druhou vlivnou či organizovanou skupinou. Je to přece také Váš sport a určitě k tomu máte co říci i Vy. Jedinou možnost máte na Valné hromadě. Nevzdávejte se tohoto výsostného práva delegováním svého hlasu někomu jinému. Vzdáváte se možnosti ovlivnit squashové dění a dáváte mocnou zbraň do rukou jiných, kteří můžou, ale také nemusí vůbec hájit vaše názory, popřípadě zájmy. Udělejte si prosím čas a přijeďte osobně rozhodovat, jakým směrem se bude squash ubírat v dalším období. Jedině tak můžeme společnou rukou squashi pomoci, můžeme zabránit prohlubující se polarizaci squashové základny. Já osobně chci na valné hromadě diskutovat o současných problémech ve squashi, o hledání řešení, vyslechnou si popřípadě „volební programy“, prostě chci být u toho a sám se chci svobodně a na základě vývoje situace na valné hromadě rozhodnout, komu přidělím hlas.

Nepodceňujte současnou situaci a přijeďte na říjnovou valnou hromadu. Jedině s Vaší pomocí se může český squash rozvíjet a ubírat se dále správným směrem.

Honza Veselý  - Squash Klub PRO-6

poznámka redakce: dopis, který jsme obdrželi ve večerních hodinách v úterý 9. září 2014, zveřejňujeme v přesném znění autora



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha

Michael Schneider: H mm .. rekl jsem to obema stranam ... reknu to i tady... nejak si uplne nedovedu vybavit co pro me jakekoliv vedeni udelalo za poslednich 10 let ... a zabit 9 hodin sveho volna na to nemam cas ... a VH ve stredu ... v pracovni den ? Tak sorry na to uz vubec ...

10.09.2014 17:37

Petr Steiner: Jasný a zajímavý názor Michaela S. Snad k tomu tak nepřistoupí úplně všichni :-)... Protože, jak uvádějí shodně členové obou táborů, díků a pochval se za snahu dostává pomálu - děkuji Honzovi V. za výzvu, připojuji se k ní.

10.09.2014 20:35
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net