aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_9843 aDSC_9843

Paul Coll – Kiwi Superman

21.11.2019 23:50

Píše se 15. listopad 2019. Po dlouhých 33 letech se objevil Novozélaňďan Paul Coll ve finále mistrovství světa. Jeho krajan Ross Norman dokázal 11. listopadu 1986 v památném finále ve francouzském Toulouse porazit „Pana neporazitelného“ - Jahangira Khana. Norman tehdy vyhrál 3:1, a přerušil tak neuvěřitelnou Pákistáncovu sérii 5 a půl roku bez porážky. Dokáže „Superman“ Coll získat světový titul a „nabourat“ jinou neuvěřitelnou hegemonii – nadvládu squashistů z Egypta? Kdepak! Jeho soupeř Tarek Momen (přezdívka „Viper“) dokonale využil únavy a pravděpodobně i lehčího zranění Paula a za 39 minut vyhrál 3:0. Přesto, „All Black Superman“ si zaslouží naši pozornost.

omega replica watches omega replica www.omegachat.me

  • jméno: Paul Coll
  • země: Nový Zéland
  • věk: 27
  • výška: 179 cm
  • hmotnost: 83 Kg
  • žije v: Hoofddorp (Nizozemsko)
  • nevyšší postavení na žebříčku PSA: 5 (listopad 2019)
  • aktuální postavení na žebříčku PSA: 5 (listopad 2019)
  • kouč: Rob Owen, Bart Wijnhoven
 
foto: paulcoll.com

Paul Coll se narodil 9. května 1992 v malém městečku Greymouth na Novém Zélandu. Od mala byl nadán ke sportu. Zajímal se pochopitelně o ragby (obdivuje tým All Blacks), ale i o další sporty (pozemní hokej, basket, golf, fotbal). Definitivní volba padla na squash až v jeho 15 letech, kdy byl vybrán do národního juniorského týmu, se kterým se na světovém šampionátu v Ekvádoru umístil na pěkném šestém místě. Rozhodl se studovat architekturu, ale chtěl zároveň hrát squash na profesionálním okruhu PSA. Po roce studia se rozhodl naplno věnovat squashi a školu ukončil. V roce 2016 vyhrál jako nenasazený Australian Open. O rok později vyhrál turnaj Channel VAS v Londýně s dotací 100 000$. V Anglii se mu vůbec daří. Letos (2019) vyhrál Citigold Wealth Cannary Wharf Classic 2019, když ve finále „vykostil“ 3:0 právě toho Tareka Momena, který mu to vrátil i s úroky v Kataru. Coll si získal velikou popularitu pro své atleticko-gymnastické dovednosti. Dokáže skákat i tři rybičky v jedné výměně. Přezdívka Superman je rozhodně přiléhavá. Miluje a praktikuje crossfit i se svou partnerkou Belgičankou Nele Gilis, která se letos stala mistryní Evropy. Dosavadním vrcholem jeho kariéry je bezpochyby stříbro z letošního mistrovství světa v Kataru.

Přednosti pohledem squashového kouče

Předností tohoto „kiwi“ (tak nazývají Novozélaňďany v anglosaském světě) je jednoznačně úžasná fyzická kondice a úžasná odolnost. To předvedl například v semifinále proti Marwanovi ElShorbagy. V každém setu prohrával výrazným bodovým rozdílem, ale vždy dokázal svého soupeře bodově dotáhnout. Navíc v Kataru měli Egypťané velkou podporu od diváků, takže v takovém prostředí je jistě jeho výsledek dvojnásob cenný. Nutno přiznat, že podporu měl Paul zase u komentátorů na PSA SQUASH TV, kteří se stylově oblékli do arabských „krojů“  :)

Slabiny či slušelo by se spíše říci méně silné stránky

Fyzickou kondicí a odolností kompenzuje Coll jistou rigiditu své hry. Jednoduchost a přímočarost hry není na škodu, ale přeci jen ve srovnání s Egypťany hře schází trochu více uvolnění a jisté herní geniality, která se projevuje nádhernými „šoty“. Paul zkrátka není a nikdy nebude jako Shabana či Ashour. 

Technická či taktická „specialitka“

Jak jsem uvedl výše. Jeho hra není nic extra, ale díky své mimořádné kondici, těží z tzv. „vysokého téčka“. Je opravdu extrémně dobrý pozičně. Kdo si někdy zkusil stát po každém úderu přesně na téčku, a zvládat i rychlou hru dozadu, potvrdí, jak je to náročné.  Díky velice přesné hře a vynikajícím volejům dokáže herně lepší soupeře „dusit“ v zadních rozích a nepouštět před sebe. 

Závěrem

Paul Coll je nyní ve vrcholném squashovém věku (27 let). Teď nastává čas na naplnění jeho potenciálu. Už teď upevnil svou pozici v TOP 5, ale bude to na nějaký delší pobyt v TOP 3? Nemyslím si. Nezapomeňme, kdo mu stojí v cestě: Ali Farrag, ElShorbagy, Momen, Gawad a nově zřejmě Diego Elias. Spíše mi připomíná hráče jako je Rodriguez, který je taky mimořádný atlet, dokázal udělat mimořádný výsledek (vyhrál British Open), ale dlouhodobě to moc nevidím… 

autor: Jan Roll, www.janroll.cz
zdroj: paulcoll.com, psaworldtour.com, wikipedia

Replica Watches www.puretimes.net

 


Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net