aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_5338 aDSC_5338

ASB SQUASH OPEN leden 2014 - vítězí Jan Koukal

07.01.2014 21:36

Neobvyklá kombinace špičkových hráčů - I., II. a III. ligy, juniorů, žen, hráčů z Polska a Slovenska byla od začátku zárukou skvělé zábavy na lednovém turnaji ASB Squash Open ve sportovním centru FAJNE v Ostravě. Squash ukázal, že je skutečně sportem pro všechny a kurt snese srovnání hráčů s rozdílem několika výkonnostních tříd. Z první republikové desítky přijelo do Ostravy v sobotu 5.ledna 2014 5 špičkových hráčů. Původní duo promotérů Dana Mekbiba (2. hráč ČR) a Martina Švece (6. hráč ČR) doplnily hráči z absolutního čela žebříčku. Petr Martin (1. hráč ČR) a především Jan Koukal (76. hráč světa). Startovní pole 55 hráčů nervózně očekávalo, kdo bude ten šťastlivec a bude si moci v rámci utkání základních skupin zahrát s našimi squashovými esy.

S přibývajícím počtem hráčů, kteří se do turnaje hlásili, bylo potřeba upravit herní systém. Zvolená varianta 16. skupin po 3. nebo 4. hráčích se ukázala jako správná. Turnaj měl spád a žádné prodlevy.

Utkání základních skupin
Udržet si pozici číslo 1. ve skupině bylo rozhodující pro možnost postoupit do elitní 16. Bojovat o své postavení ve skupině museli Michal Zoubek s Martinem Němcem a Vojta Babišta, kterému vzdoroval David Juráň. Michal i Vojta uspěli. Jediný, kdo neuspěl, byla Klára Mihulová, prohrála s Jirkou Kašpárkem. Příliš si nezahrál Petr Rohun, jeden ze soupeřů bez omluvy nedorazil. Skupina byla tedy dvojčlenná.

Čtvrtfinálová utkání - horní pavouk
Honza Koukal bez problému porazil Dana Teuchnera, Martin Švec si poradil s Vojtou Babištou. Tomáš Hanzelka předvedl skvělou hru, na Dana Mekbiba to však nestačilo. Zajímavou podívanou slibovalo utkání Jakuba Solnického a Petra Martina. Kuba se neustále výkonnostně zlepšuje. Ale Péťa Martin hrál naprosto koncentrovaně a s přehledem zvítězil. Evidentně šetřil síly do dalších utkání.

1. semifinále – Jan Koukal vs Dan Mekbib
V průběhu turnaje několikrát zazněla informace, že Dan jako jediný český hráč dokázal v listopadu porazit Honzu Koukala. Možná i proto hrál Honza na jistotu a zdržel se veškerých parádiček (Marka Wojnarského porazil tenisovou raketou :-) ). V závěru druhého setu pohodlně odehrál skvěle umístěný míč do nicku, Dan jen v průběhu výměny stačil zoufale prohodit nekomentovatelné zvolání a již nekladl odpor.

2. semifinále – Martin Švec vs Petr Martin
Petr s mladším Martinem ještě nikdy neprohrál. Přesto Martin nastoupil do zápasu odhodlán zvítězit.  Naopak zkušenější Petr Martin nebyl ochoten připustit žádné spekulace o jeho žebříčkovém postavení a s přehledem zvítězil.

Utkání o 3. místo Dan Mekbib vs Martin Švec
Dan s Martinem spolu odehráli desítky vzájemných zápasů. Statisticky lepší je Dan, stejně tak hovoří republikový žebříček. Sportovní centrum FAJNE ovšem mělo možnost vidět vítězství Martina, přestože Dan se tvářil, že má vše pod kontrolou.

Finále Jan Koukal vs Petr Martin
První set Honza ovládl. Po jeho skončení zjistil, že se bude hrát na 2 vítězné sety, nikoliv na 3, jak bývá obvyklé. Zvolnil tempo, pustil Petra více do hry a diváci viděli několik pověstných Petrových killshotů. Ve třetím setu Honza přidal a za několik minut zvítězil. Potvrdil skutečnost, že v České republice stále nemá rovnocenného soupeře.

Nejúspěšnější žena
Nejlépe mezi ženami si vedla Klára Mihulová, aktuálně 17. hráčka v ČR.

Další kolo ASB Squash Open se odehraje 1. března 2014. Těšíme se, neváhejte s přihláškou a přijďte si užít den plný squashe!

autor textu : Dobroslav Vlček

Celkové pořadí:
 1. Jan Koukal
 2. Petr Martin
 3. Martin Švec
 4. Dan Mekbib
 5. Jakub Solnický
 6. Tomáš Hanzelka
 7. Vojtěch Babišta
 8. Dan Teuchner
 9. Marek Wojnarski
 10. Vítězslav Lazar
 11. Michal Zoubek
 12. Petr Rohun
 13. Martin Vaněk
 14. Petr Vosátka
 15. Aleš Kubíček
 16. Jiří Kašpárek
 17. Radovan Kojecký
 18. Jaroslav Štěpař
 19. Martin Zvěřinský
 20. Miroslav Šenkeřík
 21. Lumír Klimek
 22. Roman Moravec
 23. Tomáš Wrona
 24. Klára Mihulová
 25. Lukáš Kamp
 26. Miroslav Sikora
 27. Marek Holuša
 28. David Juráň
 29. Martin Němec
 30. Petr Wawrosz
 31. Marek Roman
 32. Ladislav Adámek
 33. Petr Nezdařilík
 34. Marcel Ujfaluši
 35. Michal Kubíček
 36. Dušan Richtár
 37. Sebastina Wolf
 38. Pavel Brynda
 39. Jiří Zelenka
 40. Martin Bajgar
 41. Miroslav Krejčí
 42. Petr Šimeček
 43. Michal Šoman
 44. Petr Hlisnikovský
 45. Kateřina Tichá
 46. Linda Kašparová
 47. Filip Juránek
 48. Milan Hamřík
 49. David Martin
 50. Denisa Rohunová
 51. Hana Fialová
 52. Jarda Křibek
 53. Lenka Rašková
 54. Natálie Zoubková
 55. Pavel Hošek



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net