aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_5210 aDSC_5210

Nordic Junior Open 2014

10.10.2014 11:26

Jedno zlato a dva bronzy vezou naši junioři ze Švédska!

Neděle 12. 10. závěrečný finálový den turnaje Nordic Junior Open kategorizovaný jako super série ESF českému squashi přinesl zlato a dvě bronzové medaile!

K zahajovacím utkání se z rána postavili Marek Panáček a Karim Farrag. Marek bojoval o konečné 5. místo v turnaji, ale jakoby se nedokázal pořádně probudit a nechal se švédským soupeřem Teo Carlekem neustále přehrávat. Ve třetím setu to vypadalo na obrat, ale vedení 9:3 Mára nakonec neudržel a podlehl 0:3. Podobný duel měl i Karim proti Nicolai Bö (NOR). Ospalý a opatrný squash ho stál první set. Naštěstí se Karim probudil a srovnal stav na 1:1. Jenže to bylo z pohledu našeho hráče vše, protože se jakoby zalekl možného vítězství a další nervózní průběh již neměl pod kontrolou a podlehl 1:3 a patří mu konečné 14 místo.

Následující souboje měly pro naše barvy daleko pozitivnější bilanci. Michaela Čepová v boji o třetí místo s Francouzkou Marion Romba hrála koncentrovaně, rychlými a přesnými údery dostávala soupeřku pod tlak a nutila k častým chybám a nakonec se radovala z první medaile pro Česko. Nelehký duel měl opět “urpuťák" Ondra Vorlíček, když musel svádět další pětisetový duel s běhavým Irem Conorem Moranem. Hráči se přetahovali o každý bod až do té doby co předvedli téměř 4 minutovou výměnu, po které Ir vypadal na umření a od tohoto okamžiku průběh hry diktoval Ondra, aby v posledním setu soupeři naložil “kanára” a zaslouženě získal 5. příčku.

Tolik sil bohužel neměl Benjamin Bergel, který nestačil na Adriena Doulliarda (FRA) a podlehl mu v utkání o 11. místo 0:3. Vojta Ryba jakoby měl prokletí s francouzskými hráči na tomhle turnaji, když dnes nedokázal zdolat ani Julese Cremouxe a po prohře 0:3 se tak musí spokojit s 8. místem.

O další cenný kov úspěšně zabojoval Faríd Farrag s Norem Joakim Jepsenem. Lehké zaváhání přišlo ve druhém setu, který náš hráč prohrál, ale nakonec se vrátil zpět do hry a bronzovou medaili si zaslouženě vybojoval.

Marek Lapáček dnes i díky štěstí soupeře neměl úplně svůj ideální den a podlehl Tobiasi Weggenenovi (GER) 1:3 a patří mu 14. místo. Ani Vojtěch Babišta nenašel recept na Holanďana Barta Horstmana a podlehl mu ve čtyřech setech 1:3 a celkově skončil 24.

Opravdu zlatým hřebíkem turnaje bylo finálové utkání Viktora Byrtuse proti Iru Scottu Gillandersovi. Viki se ujal vedení 1:0. Ve druhém setu byl důraznější a útočnější Ir, když Vikiho v závěru setu přehrál o dva míče 9:11 a bylo srovnáno 1:1. Viktor se naštěstí vrátil k trpělivější hře a vytvářel si tím lepší pozice k útoku a i díky ubývání sil soupeře si už celý duel pohlídal a přinesl tak nejcennější kov mezi naše řady a ke dvěma titulům z kategorie BU13, letos zaslouženě přidal zlato v kategorii do 15 let. Všem hráčům gratulujeme, děkujeme za kvalitní reprezentaci a přejeme šťastnou cestu ze Švédska.

autoři: Jan Mutina, Jan Břeň

Finále a dva zápasy o bronzové medaile našich hráčů nás čekají v neděli na Nordic JO.

11.10. 2014 Sobotní duely zahájil Faríd Farrag s Joakim Japsenem (DEN) a podobně jako v předešlých duelech ani tomuto soupeři nedal příliš šanci a zvítězil 3:0. Téměř o rok staršího soupeře z Německa měl na raketě Marek Panáček. Oba hráči předváděli dlouhé výměny a velmi kvalitní rychlý squash, ale zkušenosti a více síl v koncovkách každého setu měl bohužel soupeř Andre Igelbrink a nakonec Máru přehrál 0:3. Karim Farrag se z rána spíše probouzel a nedokázal podobně jako Marek najít recept na Lusie Grübela (GER) a podlehl mu 0:3.

Naopak Viktor Byrtus zkušeně kontroluje průběh své kategorie a v boji o semifinále vystřílel Fritiofa Jacobssona (SWE) z kurtu 11:5, 11:2 a 11:5. Dlouhé a náročné utkání musel absolvovat Ondřej Vorlíček s Irem Scottem Gillandersem. Hráči urputně bojovali o každý míček, ale Ir měl daleko důraznější útok, kterému Ondra jen velice těžko vzdoroval a nakonec se do vysněného semifinále po prohře 0:3 nepodíval. Benjamin Bergel si bez výraznějších potíží poradil se Švýcarem Cedricem Hirtem 3:0. V dalším průběhu přišly dvě porážky pro naše barvy. Nejprve nestačil Vojtěch Ryba na nasazenou jedničku Francouze Victora Crouina 0:3 a po déle než hodinu trvající bitvě nakonec neuspěl ani Marek Lapáček proti Hugo Mandilovi (FRA) po prohře v pátém setu 9:11.

Na skleněném kurtu si odbyla premiéru i Michaela Čepová se Švýcarkou Sarah Lündinovou. Po nervózním úvodu se Míša naštěstí oklepala a ve vyrovnaných setech měla více ze hry a soupeřku přehrála 3:0 a stala se tak druhým naším zástupcem v semifinále. V pavouku o konečné 5. místo úspěšně pokračoval Ondra Vorlíček se Samem Buckley (IRL) a po výhře 3:0 ho zítra čeká další Ir Conor Moran.

Jediné zastoupení ve finále nám přinesl Viktor Byrtus po jednoznačné výhře 11:2, 11:5, 11:0 s Manuelem Paquemarem (FRA) se zítra utká o titul s přemožitelem Ondry Scottem Gillandersem. Další z napínavých duelů předvedl Benjamin Bergel s Irem Seanem Dineenem. V pětisetovém duelu nakonec v závěru nedokázal udržet stanovenou taktiku a podlehl soupeři 2:3 (2:11, 5:11, 11:9, 11:7, 9:11). Ve druhém dnešním duelu se představil Marek Panáček s houževnatým Irem Gavinem LÉstrangem a precizní hrou nedal soupeři žádnou šanci přičichnout k šanci na úspěch a těšila ho výhra 3:0.

Vojta Ryba se trápil i s dalším francouzským hráčem Rohanem Mandilem a po hře plné nevynucených chyb mu podlehl 0:3. Nečekaný výsledek v semifinále předvedl Faríd Farrag, který podcenil soupeře z Bulharska Philipa Georgieva, když mu podlehl 2:3 a sen o titulu v nejmladší kategorii do 11 let se mu tak rozplynul. Opačně si počínal starší bratr Karim Farrag, když nejprve prohrával 0:1, aby nakonec celý duel otočil ve svůj prospěch a Němce Dennise Igelbrinka zdolal 3:1. Marek Lapáček si odedřel utkání s hádavým Švédem Antonem Larssonem, ve kterém se vedení neustále přelívalo z jedné strany na druhou. Přesnější a důraznější byl nakonec Marek a vybojoval si zasloužené vítězství 3:1.

Michaela Čepová chtěla konečně zdolat svou věčnou rivalku Alinu Bushma (UKR), ale nervozita a veliká zbrklost, ze které pramenila spousta nevynucených chyb, jí to bohužel neumožnilo a podlehla v semifinále 0:3. Závěrečné utkání dne odehrál Vojtěch Babišta, kterému spoluhráči vytvořili úžasnou diváckou kulisu a možná i díky téhle skvělé atmosféře celého týmu přehrál soupeře z Holandska Donnyho Van Hala 3:0.

Zítra tedy máme jedno zastoupení ve finále BU 15 Viktora Byrtuse a dva duely o konečné třetí místo. Farid Farrag BU 11 a Michaela Čepová v kategorii GU 15. Držíme hráčům i nadále palce a přejeme hodně úspěchů v závěrečných bojích o konečná umístění!

11.10. 2014 Na první super sérii v letošní sezóně Nordic Junior Open se našim hráčům zatím daří. V hlavní soutěži mezi nejlepšími osmi dále zůstává šest českých hráčů: Farid Farrag, Marek Panáček, Viktor Byrtus, Michaela Čepová, Ondra Vorlíček a Vojtěch Ryba.

Dnes měli na programu všichni hráči dvě utkání. Jako první z našich nastupoval na kurt v kategorii BU15 nasazená jednička Viktor Byrtus, který bez větších problémů porazil Mariuse Schwaba (SUI) 3:0. Dalším utkáním našich barev, byl zápas Karima Farraga a Melvina Akerströma (SWE). Karim nedal svému protivníkovi větší šanci a zvítězil 3:0. Kategorie BU15 nás zajímala i nadále, svá první utkání odehráli Benjamin Bergel a Ondřej Vorlíček. Beny měl lehčího soupeře a po výhře 3:0 prošel do dalšího kola. Ondra se ráno trápil, údery byly nejisté, soupeř trefil pár šťastných míčů a Ondru to trochu rozhodilo. Nakonec však své utkání zvládl a zvítězil 3:1. V kategorii BU11 Farid Farrag ve svém úvodním zápase jednoznačně ukázal, kdo je nasazená jednička a s přehledem zdolal Švéda Karla Bundyho 3:0. Příjemným překvapením letošního ročníku je skleněný kurt, na kterém si hned první utkání střihnul Vojta Babišta s Dennisem Grüterem (SUI). Vojta se po celou dobu hledal a jeho hra byla velice zbrklá a nepřesná. Nedokázal na skle důrazně útočit a jeho hraní postrádalo přesnost a efektivitu. Švýcarovi nakonec podlehl 0:3.

Při druhých zápasech už šlo hráčům o postup mezi nejlepších osm. Marek Panáček v postupu do čtvrtfinále měl nelehký úkol s bojovým Norem Nicolaiem Bö. Hned z úvodu si vytvářel kvalitní tlak na soupeře a ujal se vedení 2:0. Ve třetím setu si situaci zkomplikoval spoustou nevynucených chyb, soupeř třetí set vyhrál a duel se zdramatizoval 2:1. Naštěstí do čtvrtého setu se náš hráč opět zkoncentroval a zaslouženě zvítězil 3:1. Karim Farrag ve svém druhém zápase nestačil na nasazenou dvojku Miguela Mathise (SUI) a prohrál 0:3. Benjamin Bergel, po svém jasném vítězství v prvním zápase, nedokázal ve svém druhém utkání aplikovat taktiku, kterou se mu trenéři snažili neustále připomínat a nestačil na velice kvalitně připraveného Ira Conora Morana a podlehl mu 0:3. Michaela Čepová v kategorii GU15 potvrzuje svoji pozici nasazené jedničky ve skupině a bez problému přehrála Kláru Kraghovou (NOR) 3:0. Vojta Ryba bez vážnějších potíží “smáznul" Kevina Berneta (SUI) po setech 11:7,11:6 a 11:7. Karim FaZabojovat musel Ondra Vorlíček, s Francouzem Erwannem Poulainem. První set nevypadal příliš příznivě pro naše barvy. Francouz Ondru dostával často do defenzivy a přesnou hrou v přední části kurtu získal set pro sebe. Ondra se vzpamatoval a začal postupně plnit pokyny trenérů a důraznou přesnější hrou především do zadní části kurtu utkání otočil ve svůj prospěch a zaslouženě vyhrál 3:1. Vojta Babišta ani ve svém druhém utkání nedokázal uspět. Především díky své monotónní a nepřesné hře se neustále dával soupeři šanci a dostával se pod tlak a na konec Christophovi Zustovi (SUI) podlehl 1:3. Míša Čepová ani ve svém druhém duelu dne neměla sebemenší problém a další hráčku z Norska Madeleine Hyllandovou přehrála 3:0.

Závěrečnou tečkou dne byla utkání Marka Lapáčka a Vojty Ryby. Marek v krásném vyrovnaném utkaní se Švýcarem Lucou Zattim bohužel nedokázal dotáhnout napínavé koncovky prvních dvou setů ve svůj prospěch a po setech 11:13, 11:13 a 5:11 své utkání prohrál. Vojta naopak podlehl Finu Mirku Muukkonenovi 2:11, aby nakonec celý duel otočil, soupeře uvařil a v setech 11:2, 13:11 a 11:2 zvítězil. Zítřejší zápasy našich hráčů začínají v 10:00. Jako první jde na kurt Farid Farrag. Potom bude šestice našich hráčů bojovat o postup do semifinále. Držme palce!!!

10.10. 2014 Dnes v pátek 10.10. začíná super série evropské squashové federace Nordic Junior Open 2014 ve švédském městě Malmo. Tým českých hráčů je tvořen 10 juniory v kategoriích BU 11 Faríd Farrag, BU 13 Karim Farrag a Marek Panáček, BU 15 Viktor Byrtus, Benjamin Bergel a Ondřej Vorlíček, BU 17 Vojtěch Ryba a Marek Lapáček a v nejstarší kategorii BU 19 Vojtěch Babišta. Jan Ryba díky zdravotním problémům nakonec na turnaj neodcestoval. V dívčí kategorii máme pouze jedno zastoupení v GU 15 Michaela Čepová. Držíme palce a přejeme spoustu sportovních úspěchů!

autoři: Jan Mutina, Jan Břeň



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net