aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_6451 aDSC_6451

Pouze jeden ze tří

06.09.2013 17:35

Pouze jeden ze tří sportů na OH! Bude to konečně SQUASH?

Už jen několik dní nás dělí od jednoho z nejdůležitějších rozhodnutí v dějinách squashe. V onen klíčový den, tedy 7. září 2013, se v argentinském Buenos Aires uskuteční dvě důležitá hlasování. Bude se rozhodovat o tom, které město bude hostit olympijské hry v roce 2020 (Madrid, Tokio nebo Istanbul), ale pro nás důležitější bude rozhodování o tom, který sport se stane novým, resp. staronovým odvětvím na OH ve stejném roce.

Napínavé hlasování po skvělé prezentaci squashe

Po zasedání Olympijské programové komise, které se konalo 29. června 2013 v ruském Petrohradě, ožily naše naděje. Do užšího finále postoupily z osmi uchazečů zápas, baseball, chytře spojený se softballem a MY! Všechny finálové sporty se měly předvést a dostaly na svou prezentaci dvacet minut. Ramy Ashour a zejména žijící ženská squashová legenda Nicol David, která by všechny své tituly mistryně světa vyměnila za účast na OH, byli úžasní. Nejen podle přítomných také hodně pomohlo lobbování slavných sportovců, zejména tenistů Federera, Agassiho, Lendla, Clijstersové a dalších.

PROMO VIDEO SQUASH OLYMPIC BID

Po neméně kvalitních prezentacích dalších sedmi sportů došlo na napínavé hlasovací souboje. V prvním hlasování získal zápas 8 ze 14 hlasů a zástupci tohoto tradičního olympijského sportu (na OH již od starověkého Řecka) si mohli oddechnout. V únoru 2013 totiž Výkonný výbor MOV šokoval doporučením vyřadit zápas. Spíše se totiž očekávalo vyřazení moderního pětiboje, které by bylo pro ČR jistě ještě bolestnější, viz londýnské zlato pro Davida Svobodu.

V druhém hlasování porazil baseball se softballem karate (9 ku 5 hlasům).  Baseball byl na OH již pětkrát a softball čtyřikrát. Od Londýna, ale na OH oba sporty chybí. Důvodem je velká náročnost na organizaci - počet hráčů (až 250 osob + organizační doprovod), dva velké stadiony, a také obtížná komunikace s americkou baseballovou profesionální asociací, která obdobně jako dříve NHL odmítá přerušit svou soutěž po dobu konání her. Přesto se mezinárodní asociace obou sportů chytře spojily, aby zvýšily své šance. V dalším hlasování během, kterého jsme přestali dýchat, naštěstí squash získal 8 hlasů proti 4 pro bojovému wu-shu a proti dvěma hlasům pro sportovní lezení.

Co nás může „zaříznout“?

Další šance squashe bohužel sráží zcela zásadní okolnosti. Zaprvé: dlouhodobě squash vždycky „zařízne“ omezený počet olympijských odvětví na 27. Zatímco fenomenální plavec Michael Phelps může na jedněch OH získat osm medailí (celkově rekordních 22), protože plavání zahrnuje desítky disciplín, jiný fenomén své doby „božský“ Jahangir Khan nemohl získat ani jednu jedinou! Pokud teď nepostoupíme, bude se nadále stávat, že nějaký sport vypadne a znovu se bude snažit na OH vrátit. Při každé kandidatuře squashe na další OH se tak vždy potkáme s nějakým silným protějškem. I když rozhodnutí přidání sedmičkového ragby osobně považuji za podpásovku, protože to se skoro vůbec oficiálně nehraje. Skvělé třináctkové ragby by samozřejmě bylo mnohem zajímavější.  Řešením by snad bylo spojení „rackethlonových“ sportů (stolní tenis, badminton, squash a tenis) do jednoho odvětví „raketových sportů“. Pokud ovšem vím, komunikace mezi těmito sporty zatím neproběhla.

A za druhé? Vyřazení zápasu z programu OH je podle mě jedno z nejhorších rozhodnutí MOV. Co už může být tradičnější než řecko-římský zápas? Horší je už jen systematické přidělování OH zemím, které nerespektují Olympijskou chartu (Moskva 1980, Peking 2008, Soči 2014, …). Toto, bohužel hlavně pro squash, špatné rozhodnutí totiž vyburcovalo nejen všechny zápasníky (i mocný Putin si přisadil, byť je to judista), ale i všechny zastánce olympijských tradic.

Naše trumfy 

Jak jsme již napsali v minulém „olympijském“ článku, činovníci WSF se hodně poučily z neúspěšné kandidatury na OH v Riu roce 2016. V podstatě všechna doporučení i výtky vyřešeny. Zejména skvělé HD přenosy z finále Surpersérie v lednu letošního roku na mezinárodní TV stanici EUROSPORT jistě zabodovaly.  Světová squashová federace (WSF) roste - zahrnuje 189 národních squashových svazů. Squash hrají po celém světě desítky milionů hráčů na všech osídlených kontinentech – na vytápěný kurt na Antarktidě jistě také časem dojde :-). Organizačně je squash z hlediska OH otázkou zcela marginální: 2 sady medailí, 1 „skleník“, jedna velká tribuna a jedno menší squashcentrum s kvalitním zázemím. Co je to ve srovnání s nákladným baseballem. Squash si to prostě zaslouží, protože nikdo po tom netouží více a nikdo pro to neudělal více než squashisté – vzpomeňme skvělý globální zápas dvou týmů SQUASH vs. 2020 a jeho zápis do Guinessovy knihy rekordů!

V každém případě to bude povolební kocovina (proč mi to něco připomíná?) pro jeden ze skvělých sportů, které všechny patří na olympijské hry, jeden z nejlepších uskutečněných nápadů člověka.

Autor článku: Jan Roll



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net