aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_9198 aDSC_9198

Profily MS část 5. - Palmerovi žáci

16.11.2015 21:18

Na probíhajícím šampionátu má nejvíce zástupců Egypt a Evropa, vedená reprezentanty Anglie. Devět z deseti nejlepších squashistů spadá do jedné z těchto dvou skupin. V elitní dvacítce je pak takových hráčů čtrnáct. A ještě jedno číslo pro ilustraci: čtrnáct Egypťanů je na žebříčku výše než nejlepší americký hráč. (Článek vznikl před začátkem turnaje.)

To ale neznamená, že by se zbytek světa nesnažil. Naopak, i squashisté z Jižní Ameriky, Afriky a Asie zaznamenávají skvělé výsledky a v dramatu, jež hostí washingtonské Bellevue, budou hrát klíčové role.

Nejúspěšnější hráči nereprezentující evropské země nebo Egypt pocházejí z Kolumbie, Jihoafrické republiky a Hongkongu. Jedno ale mají společné: všechny trénuje Australan David Palmer, bývalý nejlepší hráč planety a dvojnásobný mistr světa.    

Palmer, který na okruhu dostal přezdívku Marine (mariňák), ukončil aktivní kariéru v roce 2011 a nyní vede squashovou akademii v Orlandu na Floridě. Pokud lze soudit z jeho žáků, dovede druhým vštípit fyzickou i mentální disciplínu – rysy typické pro jeho vlastní styl.

Devětadvacetiletý Kolumbijec Migue Angel Rodriguez je Palmerovým hvězdným studentem a jeho zápasy patří mezi ty divácky nejatraktivnější. Jeho přednostmi jsou mrštnost a šikovnost: díky rychlým nohám i rukám dokáže odehrát míčky, na které by si jiní ani nesáhli, a pro zisk bodu se neváhá proletět vzduchem. Kdyby se nestal profesionálním squashistou, mohl by si vybudovat zářivou kariéru jako akrobat.

Díky dynamické hře je už od prvních dní na okruhu miláčkem publika i fotografů. Do elitní dvacítky se ale vyšvihnul až po osmi letech (v červnu 2013 – pozn. red.) a právě tehdy začal spolupracovat s Palmerem. Do první desítky se probojoval letos v lednu a v současnosti mu patří pátá pozice.

Zatímco kdysi prostě jen pobíhal po kurtu a spoléhal na to, že body získá rychlostí, nyní se pohybuje efektivněji, je takticky vyzrálejší, dokáže diktovat tempo hry a výměny ukončuje s lepší přesností a větším sebevědomím než před lety.

Dosud nejpůsobivější výkon předvedl na lednovém Turnaji šampiónů v New Yorku, kde ve vyčerpávající pětisetové bitvě porazil za dvě hodiny Angličana Petera Barkera a následně zažil největší vítězství své dosavadní kariéry, když opět v pěti setech přemohl francouzskou hvězdou Gregory Gaultiera. Výjimečný rok ozdobil triumfem na Motor City Open a Panamerických hrách a účastí v semifinále British Open.   

V prvním kole šampionátu se Rodriguez utká s Julianem Illingworthem z Portlandu. Pokud bude chtít jediný Američan v hlavní soutěži překvapit, bude se muset perfektně nachystat a připravit se na to, že si zaběhá.

Rodriguezovým častým tréninkovým partnerem a také Palmerovým žákem je jednatřicetiletý Stephen Coppinger z Jihoafrické republiky. Na kurtu jsou tak odlišní, jak jen mohou být: Coppinger je se svými sto devadesáti centimetry o dvacet centimetrů vyšší než Kolumbijec a prezentuje se houževnatou, metodickou hrou založenou na přesných úderech dozadu.

I přes tyto odlišnosti se ale dají mezi jejich kariérami najít styčné body. Oba pocházejí ze zemí, které nejsou zrovna proslulé výchovou špičkových squashistů, a oba strávili roky na nižších příčkách žebříčku, než přišel průlom mezi světovou elitu.

Coppinger zatím nedosáhl takových úspěchů jako Rodriguez – je momentálně čtrnáctý –, ale jeho zlepšení během posledních několika let se zdá být ještě neuvěřitelnější. Zatímco Rodriguez má dar v podobě pozoruhodné rychlosti a bleskových reflexů, Coppingerovy přednosti jsou méně nápadné. Má rychlý a krátký švih, jejž jako by se naučil sám, rád hraje v průměrném tempu a na kurtu se přesouvá krátkými kroky, které by se daly označit jako efektivní spíše než elegantní.  

Nicméně jeho skrytý talent spojený s odhodláním a gentlemanským chováním na kurtu z něj činí divácky přitažlivého hráče. Pro nezasvěcené pozorovatele je pak překvapením, když dokáže odrovnat i slavnější soupeře – jako třeba právě Rodrigueze na říjnovém US Open. Na šampionátu v Bellevue ho nejprve čeká Chris Simpson, Angličan s metodickou hrou, a možná půjde o jedno z nejvyrovnanějších utkání prvního kola.

Třetím Palmerovým svěřencem v nejlepší světové patnáctce je sedmadvacetiletý Max Lee z Hongkongu. Po kurtu se pohybuje velice svižně a pro squash má ideální postavu – silnou, ale štíhlou jako proutek, podobně jako anglická hvězda Nick Matthew. Palmer při tréninku s Leem klade důraz i na jiné pro Matthewa typické vlastnosti, a to na fyzickou kondici a lepší soustředěnost. 

Jejich spolupráce začala nést ovoce v roce 2014, kdy se Lee poprvé dostal do první třicítky a zaznamenal vítězství nad Karimem Darwishem, Borjou Golanem nebo Karimem Abdelem Gawadem. Na US Open sehrál s Amrem Shabanou vyrovnaný pětisetový zápas a na konci roku poskočil až na šestnáctou pozici (momentálně je patnáctý – pozn. red.).

I v roce 2015 si Lee připsal několik velkých výher, které mu zvedly sebevědomý: na začátku roku porazil Omara Mosaada, v prvním kolem zářijového China Open překvapivě vyřadil světovou jedničku Mohameda Elshorbagyho a týž měsíc získal titul na Macau Open, kde si poradil s dalšími třemi špičkovými Egypťany, Marwanem Elshorbagym, Tarekem Momenem a Faresem Dessoukim.

Série úspěchů jej vynesla až na třináctou příčku, ale neminula ho ani nečekaná selhání, z nichž to nejvýraznější přišlo zřejmě ve finále kvalifikace letošního US Open, kde Lee vypadl se Skotem Gregem Lobbanem. V prvním kolem mistrovství světa se toto střetnutí zopakuje. A můžete se vsadit, že Palmer svého žáka na odvetu pořádně nabudí.

Dalším Palmerovým „dítětem“, které by nemělo uniknout naší pozornosti, je pětadvacetiletý Leo Au, jenž také pochází z Hongkongu. V říjnu se poprvé ocitl v elitní třicítce, k čemuž přispěla i semifinálová účast na China Open. Tam Au postupně zvítězil nad bývalou světovou jedničkou Jamesem Willstropem a dvěma hráči současné nejlepší desítky, Simonem Rösnerem a Mathieu Castagnetem.

S pouhými sto šedesáti pěti centimetry se Au na kurtu skoro ztrácí. Jeho hra je založená na trpělivém bránění, ale příležitostně si troufne i na odvážné údery, které zdobí jeho sestru Annie Au, jednu z nejlepších squashistek na ženském okruhu. V prvním utkání na šampionátu vyzve nevyzpytatelného Marwana Elshorbagyho.

překlad: Jiří Hron
zdroj: www.worldsquashchamps2015.com



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net