aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_6917 aDSC_6917

Sobota 20. září 2014 patří turnajově rodině Šveců

20.09.2014 20:37

Squashová sezóna se pomalu rozjíždí, v Praze probíhal o víkendu další turnaj, první Mistrovský turnaj mužů kategorie B. Na seznamu účastníků bylo přihlášených celkem 42 hráčů, dva z nich nakonec nedorazili, a tak se v sobotu 20.9. na Squashareně sešlo celkem 40 squashistů, aby zabojovalo o nejvyšší příčky. V seznamu přihlášených se dala najít jména i mnoha juniorů ... Viktor Byrtus, Marek Lapáček, David Zeman, Ondra Vorlíček, Dominik Dubský, Vojta Babišta, Jan Ryba. Každý z hráčů i diváků byl zvědavý, jak je kdo po prázdninách připravený.

Favoritem turnaje byl Roman Švec, který, ač svým herním uměním patří do TOP 10 v ČR, pro rok studia strávený v zahraničí ztratil svou dobrou pozici na žebříčku a mohl se tak přihlásit do soutěže kategorie nižší než A. Romanovi se dařilo procházet turnajem bez větších problémů až do čtvrtfinále, kde narazil právě na jednoho z juniorů - Davida Zemana, což se mu málem stalo osudným při další cestě vzhůru. Zápas se protáhl na pět setů a Romana stál hodně sil ... 11/7, 8/11, 11/5, 8/11 .. do poslední hry vstoupil Roman s výhodou zkušenějšího hráče, lépe se koncentroval, David naopak nezvládal hru psychicky a prohrával dokonce 0:8, ještě dotáhnul na 5:9 a nakonec přeci jen prohrál 6/11.

Čtvrtfinále:

Roman Švec vs David Zeman 3:2
Adam Kilián vs Marek Hlaváč - 3:2
Jan Ryba vs Vojta Babišta - 3:0
Michal Bodiš vs Vlasta Kozák - 3:1

V prvním semifinále Roman Švec vedl nad Adamem Kiliánem 2:0 a zdálo se, že je rozhodnuto ... Adam ale dokázal ve třetím setu vykolejit spoluhráče lobovaným podáním, se kterým si Roman dlouho nedokázal poradit a bylo srovnáno až 2:2 na sety. V poslední hře utkání se nakonec favorit přeci jen vzpamatoval a dokázal zvítězit. Druhé semifinále mělo od začátku do konce jednoznačný průběh, Jan Ryba nedal Michalovi Bodišovi moc příležitostí a vyhrál 3:0.

Semifinále:

Roman Švec vs Adam Kilián - 3:2
Jan Ryba vs Michal Bodiš -  3:0

V zápase o bronz měl lepší vstup do utkání Michal, ale pak ho Adam dokázal upodávat až do stavu 2:2 na sety. V pátém rozhodujícím, za stavu 9:9, po několika sporných rozhodnutích rozhodčích, nakonec Adam Kilián vyhrál 3:2. Ve finále, ač na první pohled slibovalo nejdramatičtější utkání celého turnaje, unavený Roman nepřipustil žádné průtahy, držel hru v pomalém tempu, Honza Ryba nedokázal vnutit soupeři žádnou změnu tempa a prohrál 0:3.

Roman Švec: "Davida jsem ve čtvrtfinále podcenil, a pak se zbytečně trápil. Fyzicky to bylo rozhodně nejnáročnější utkání turnaje. Semifinále pak bylo o mojí hlavě a zbytečných chybách a ve finále jsem konečně podal bezchybný výkon. Bohužel to schytal Honza, ale věděl jsem, že mu nemůžu dát sebemenší šanci, jinak bych prohrál."

Jan Ryba: "Jsem zklamaný, ale Roman hrál dobrý taktický squash. Jelikož mě 2x týdně trénuje, ví, co mi zrovna jde a co ne. Máme teprve začátek sezóny a hra se ještě musí pořádně vypilovat, takže i když prohra samozřejmě mrzí, nic moc v tento moment neznamená. Rozhodující to bude za pár měsíců. Každopádně, Roman hraje výborný squash a nikdy to s ním nebude lehký zápas."

foto: archiv Romana Švece


Dnes také probíhalo u našich sousedů, ve slovenském Hlohovci, mistrovské Áčko. Z českých squashistů se ho účastnili Martin Švec a Daniel Mekbib a právě tito hráči dokázali porazit všechny domácí soupeře a ovládli finále. Martin si cestou vzhůru ve čtvrtfinále poradil 3:0 s Dávidem Kubičkem (11/1, 11/4 a 11/3) a v semifinále s loňským mistrem Slovenska Peterem Kviečinským také 3:0 (11/8, 11/1 a 11/4). Dan, pro kterého byl turnaj prvním v nové sezóně, porazil 3:0 Tomáše Tótha (11/6, 11/7 a 11/4) a v semifinále 3:0 několikanásobného mistra Slovenska Marka Maníka (11/8, 11/3 a 11/4). Finále bylo, podle slov obou dvou hráčů, velmi dlouhé. První tři sady se ukončily až s dost těsnými výsledky - 9/11, 11/8 a 15/13. Ve čtvrtém Martin utržil kanára a Dan tím srovnal stav utkání na 2:2. Pátá hra ale nakonec vyzněla lépe pro Martina 11/7 a ten tak zvítězil na velmi dobře obsazeném slovenském Áčku.

Redakce gratuluje vítězům!

 



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha

Adámo: Upodával jsem soupeře :-D

21.09.2014 21:03

admin: Ano, prosím, soupeř použil přesně tento výraz :-).

22.09.2014 07:56
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net