aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_3679 aDSC_3679

Sportovní iontové nápoje

23.04.2014 08:29

Během fyzického výkonu ztrácí naše tělo nejen velké množství vody, ale i značné množství iontů, čímž se celý organismus může dostat do silné nerovnováhy. Tomu se dá poměrně snadno zabránit užíváním vhodných sportovních nápojů.

Provozování sportovních činností spotřebovává značné množství energetických zásob a díky práci kosterní svaloviny dochází i k produkci tepla. Aby nedocházelo k přehřátí organismu, je třeba nadměrné teplo vyloučit z těla ven. Největšího ochlazujícího účinku je dosahováno odpařováním potu z povrchu těla. Voda v potu je vázána na minerální látky, proto při pocení neztrácíme pouze vodu, ale rovněž řadu elektrolytů. Nejvýhodnějším prostředkem pro doplnění ztrát vody, sodíku, chloridů, draslíku, hořčíku, vápníku a energie v průběhu fyzického výkonu jsou sportovní nebo-li iontové nápoje.

Best Replica Watches

Sportovní nápoje jsou nápoje určeny rekreačním, výkonnostním a vrcholovým sportovcům, kterým jsou k dispozici jak tekuté koncentráty, tak práškové formy, určené pro přípravu sportovního nápoje. Podle koncentrace minerálních látek se sportovní nápoje dělí na hypotonické, izotonické a hypertonické nápoje. Podle obsahu energie pak na rehydratační, rehydratačně-energetické a energetické.

jimmy choo outlet

  1. Hypotonické nápoje jsou používány především při aerobních aktivitách, kdy se sportovec velmi potí a je třeba doplnit zejména tekutiny. Pot je u těchto sportovních aktivit málo koncentrovaný a jeho majoritní složkou je voda. Obecně jsou hypotonické nápoje mnohem vhodnější pro použití při fyzické zátěži, než nápoje izotonické.
  2. Izotonické nápoje se používají zejména tam, kde sice dochází k velkému pocení, ale výkon netrvá tak dlouho (obvykle ne déle než hodinu). Pot je podstatně koncentrovanější a nedochází k tak extrémním ztrátám tekutin. Příkladem mohou být sporty, při kterých je zapotřebí velké množství svalové síly jako je squash nebo tenis. Při svalové práci je totiž třeba větší množství iontů jako je sodík, draslík, vápník a hořčík. Izotonické nápoje je možné také použít po ukončení zátěže ve fázi regenerace.
  3. Použití hypertonických nápojů je pro sport ve většině případů nevhodné a neuváženým použitím je možné narušit vnitřní elektrolytovou rovnováhu. Vypití hypertonického nápoje vede dočasnému zhoršení rozsahu dehydratace.
  4. Většina iontových nápojů má i energizační účinky. Jsou to tzv. iontové rehydratační a regenerační nápoje, které kryjí zvýšenou potřebu základních minerálů, zabraňují poklesu výkonnosti při vyčerpávání svalového glykogenu, podporují vytrvalost, koncentraci a vitalitu. ejich funkce už není hydratační, ale energetická. Energetické nápoje obsahují jednak vysoce energetické látky jako je glukóza, ale také látky ovlivňující rychlost a účinnost spalování energetických sloučenin jako karnitin či koenzym Q10 a látky stimulující k činnosti nervovou soustavu a tím zprostředkovaně zvyšují schopnost uvolňovat energii jako kofein a taurin.

Nejdůležitější úlohou iontových nápojů je hydratace organismu. Samotná voda se vstřebává hůře než roztok s určitým obsahem sacharidů a elektrolytů. Vedle vody jsou hlavní složkou obsaženou v iontových nápojích sacharidy. Proto bychom mohli iontové nápoje nazývat také jako nápoje sacharidové. Své označení však získali díky obsahu iontů – aniontů a kationtů hlavních minerálních látek lidského organismu.

Ze všech minerálních látek, které potem z těla odchází nejvíce, jsou kationty sodíku a anionty chloridů. Vedle těchto minerálních látek přináší iontové nápoje také ionty draslíku, vápníku a hořčíku, které však mají pouze doplňkovou úlohu. Většina výrobců obohacuje iontové nápoje také o vitamíny. Nejčastěji se jedná o vitamín C či vitamíny řady B a E. Občasná přítomnost dalších složek jako jsou větvené aminokyseliny BCAA, glutamin, karnitin a stimulační látky je už zcela okrajová.

A jak to máte vy? Používáte iontové nápoje při své sportovní aktivitě nebo si myslíte, že jsou to jen vyhozené peníze?

autor: Tereza Horáčková, doformy.net



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha

Rudolf Náprstek: Slušelo by se v takovém článku zmínit o tom, že všechny tyto nápoje obsahují syntetická aromata a hlavně syntetická barviva, jejichž nežádoucí účinky jsou nezanedbatelné a rozhodně je nelze doporučit ke konzumaci. Nebo snad máte příklad sportovních nápojů s čistě přírodními surovinami ?

23.04.2014 08:44

admin: Tereza Horáčková: Je potřeba mít na paměti, že iontové nápoje nejsou určeny k pití po celý den, ale že se jedná o speciální nápoje určené pro určité výkony. Máte pravdu, že většina těchto nápojů je uměle ochucená, obarvená a obsahuje umělá sladidla a další přísady, ale existují v prodeji i iontové nápoje na čistě přírodní bázi (např. SPORTiont). Pokud hledáte opravdu přírodní alternativu klasických sportovních nápojů, jistě jste narazil na vodu z mladého kokosu. Kokosová voda je ideální variantou pro lidi, kteří mají rádi sport a vyhledávají přírodní cestu hydratace a doplnění energie. Kokosová voda je přírodní izotonický nápoj, který obsahuje životu důležité elektrolyty jako je draslík, vápník, hořčík a sodík. Po cvičení dostatečně hydratuje a napomůže regeneraci organismu. Tuto šťávu lze koupit v plechovkách i v některých českých hypermarketech. Za přírodní iontový nápoj bychom mohli považovat i nealkoholické pivo – obsahuje potřebné látky jako běžné iontové nápoje, ale na rozdíl od nich vzniká přirozenou cestou bez přispění chemie. Nealkoholické pivo zároveň poskytuje „rychlé kalorie“ vhodné pro sportovce a při zvýšené tělesné námaze. Pivo umožňuje účinnou látkovou přeměnu a je důležitým zdrojem vitamínů, to nealkoholické navíc nezatěžuje tělo alkoholem.

25.04.2014 10:58

Maják : Dobrý den, máte zkušenost s nápoji Isostar? Našel jsem si na netu Isostar v akci (http://www.netfotbal.cz/akce-iontovy-napoj-isostar-hydrate-perform-400g-fresh-lahev-650ml-fresh-modra/d-119263/) a přemýšlím, že nakoupím,. Prosím o názor. Děkuji

06.08.2014 01:21

admin: Dobrý den, s nápoji Isostar zkušenost nemám, osobně používám iontové nápoje Nutrend. Nevýhodu tohoto konkrétního nápoje (nehledě na jeho značku) bych ale viděla v tom, že se jedná o prášek. Mám zkušenost s práškovými proteinovými nápoji, že bohužel ne každý se dobře rozpustí. Pak zůstanou ve vodě nepříjemné kousky. Nemohu říct, že to tak platí u tohoto konkrétního nápoje, ale osobně bych zvolila jistotu v podobě tekutých iontových nápojů, které se vstříknou do vody podobně jako šťáva. Ale samozřejmě můžete vyzkoušet i tento výrobek a uvidíte. Jeho cena není nikterak vysoká. Tereza Horáčková, http://doformy.net/

08.08.2014 09:23
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net