aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_2738 aDSC_2738

Squash a brexit

09.10.2019 15:21

Jestliže bychom v evropských médiích hledali v současnosti nejfrekventovanější téma, brexit by byl zřejmě horkým kandidátem na vítěze. Možný odchod Spojeného království z Evropské unie už dlouhé měsíce hýbe nejen britskou politikou a není divu: v novodobých dějinách Británie se bezpochyby jedná o mimořádně důležité rozhodnutí, které ovlivní řadu věcí. Mimo jiné squash. Jeden konkrétní příklad popisuje ve svém blogu Peter Haywood.

Zajímám se o světovou politiku a nedávno jsem narazil na článek, v němž se autor věnoval dvěma zdánlivě nesouvisejícím tématům: mezinárodnímu rozvoji squashe a odchodu Spojeného království z Evropské unie, tedy brexitu.

Nejpalčivějším problémem je v současnosti pochopitelně takzvaná irská pojistka – garance požadovaná Evropskou unií, aby hranice mezi Severním Irskem (součástí Spojeného království) a Irskou republikou zůstala jako nyní volně propustná pro lidi i zboží, ať už budou pobrexitové vztahy mezi Unií a Spojeným královstvím nastaveny jakkoli.

Určitě se teď ptáte, co to má společného se squashem. Vlastně docela dost, jak vám chci ukázat. Rozvoj squashe má v Severním Irsku na starost organizace Ulster Squash, která se snaží podporovat hráče na všech úrovních, od nejmenších talentů až po profesionály. Pokud Irsko znáte, víte, že Ulster je provincie na severovýchodě ostrova a skládá se z devíti hrabství, z nichž ale jen šest náleží k Severnímu Irsku. Zbylé tři, spolu s třiadvaceti ostatními mimo Ulster, spadají pod Irskou republiku. Na ostrově se tak nachází celkem třicet dva hrabství. Spočítali jste si to? Tak jdeme dál.

foto: squashPage.net (Madeline Perry)

Ulster Squash úzce spolupracuje s organizací Irish Squash, která funguje jako zastřešující squashová asociace pro celý ostrov a uznává ji Sport Ireland, Sport Northern Ireland (v podstatě něco jako tamní ministerstva sportu – pozn. překl.) i Světová federace squashe. Co je ovšem nejdůležitější, v Irsku je squash považován za takzvaný přeshraniční sport (cross-border sport), stejně jako galské hry (například hurling), ragby, kriket, pozemní hokej, golf, box, tenis, stolní tenis, veslování, plavání, triatlon, motocyklový sport a další. Existuje také několik rozdělených sportů (partitioned sports), například fotbal, bojová umění nebo motosport – pro ty mají Severní Irsko i Irská republika své vlastní zastřešující organizace.

Jestliže chcete rozvíjet přeshraniční sport, je nasnadě, že to, co vám ohledně Brexitu dělá největší starosti, je právě ona hranice. U irského squashe jsou například klíčovou složkou přeshraniční soutěže a turnaje, které ve svých rozvojových strategiích podporuje Ulster Squash i Irish Squash. Momentálně hranice nepředstavuje problém, není to bariéra, která by bránila hráčům, trenérům nebo fanouškům přesouvat se mezi jednotlivými kluby. Navíc je stále v platnosti neformální dohoda o společném cestovním prostoru, která byla uzavřena ještě předtím, než Spojené království a Irská republika vstoupily do Unie roku 1973, a umožňuje lidem volný pohyb mezi Spojeným královstvím, Irskou republikou, Ostrovem Man a Normanskými ostrovy. Pokud tedy cestujete z Belfastu v Severním Irsku do Dublinu v Irské republice a poté do Londýna ve Velké Británii, nečeká vás žádná oficiální pasová kontrola.

Panují však obavy, že po brexitu bude zavedena pevná hranice se vším všudy, tedy i s hraničními budkami, závorami a pasovými kontrolami. To samozřejmě dělá vrásky na čele podnikatelům a farmářům, kteří už si zvykli na volný pohyb zboží. Konec volného pohybu osob však může také značně zkomplikovat fungování a další rozvoj přeshraničního sportu v Irsku.

V nedávném článku na stránkách Raidió Teilifís Éireann (irské veřejnoprávní médium – pozn. překl.) se píše: „Je jasné, že drtivá většina irských sportovních asociací a federací využívá možnost volného pohybu, aby zajistily přeshraniční fungování různých akcí a soutěží. Vzhledem k tomu, že se hranice nevytvářejí s ohledem na sport, hrozí velké nebezpečí, že budou tyto sportovní aktivity narušeny. Totéž platí u sportů, které rozdělí případná hranice mezi Unií a Spojeným královstvím. Další obavy přináší skutečnost, že se často objevují tvrzení, podle kterých by obnovení hranic vedlo k útokům na hraniční infrastrukturu a tamní personál ze strany zastánců jednotného ostrova.“ Další důvod, proč by vyjednavači o brexitu možná měli problém irského squashe vzít v potaz.

Není načase napsat Michelu Barnierovi a Borisi Johnsonovi pár řádků?

autor: Peter Haywood
překlad: Jirka Hron
zdroj: squashbloglife.com



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net