aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_8634a aDSC_8634a

Squash Masters v ČR - očima Jardy Zajpta

04.03.2014 07:11

9. února ve v pražském squashcentru Pro-6 konal Turnaj Masters. Turnaj se vydařil a tak jsme se po jeho skončení zeptali jednoho z organizátorů Jardy Zajpta na několik Master otázek.

Jarodlav Zajpt - Squash Master

Kolik hráčů(ek) se turnaje zúčastnilo?

3 dny před začátkem turnaje jsme měli 47 přihlášených pro všechny kategorie. Kategorie M60 se z důvodu malého zájmu rušila, sloučili jsme kategorii žen 35 + 40, kategorie žen 45 ženy byla zrušena. A jak již bývá zvykem, těsně před začátkem ještě někdo stihl odřeknout. Takže nakonec to bylo 45 hráčů a hráček.

Pro tento turnaj (a pro všechny následující) jsme spolu  s předsedou ČASQ Pavlem Sládečkem umožnili přihlásit se i hráčům dosud neregistrovaným pod hlavičkou ČASQ (formou zrychlené jednorázové registrace). Této možnosti využilo cca 8 hráčů.

Je možné konstatovat, stoupá-li či klesá-li zájem o squashové Masters?

Zájem v poslední době spíše klesá, stává se, že se přihlásí do 15 hráčů pro všechny kategorie dohromady. V nedávné době se dva turnaje pro malý zájem rušily úplně.

Abychom tuto tendenci obrátili, byla nedávno založena komise Masters. Je jasný, že samo to nepůjde a nebude to zadarmo. Komise Masters se bude starat o to, aby vše šlo hladce, proto vznikl web pro Mastery, proto se založil speciální klub atd. (http://squash-masters.webnode.cz/)

Bude potřeba se více zaměřit na propagaci, sám pracuju v reklamě 20 let a tak vím, o čem mluvím, vidím i to na svém squash klubu. Baví mě to.. zatím:-))) Baví mě to, že se "NĚCO DĚJE", po turnaji se nikam nespěchá, dáme si pivko, večeře. Jak říkám, užít si to za ty prachy. Jasně, někdo může namítnout, tobě se to mluví. Jo, je to pravda,  je mi "pade" pryč a na na krku nemám ani trojčata, ani svýho třiatřicetiletýho syna:-).  Ale zase na druhou stranu, těch turnajů taky není tolik.

Která kategorie je nejexponovanější?

M35. Někdo je proti této kategorii, někdo pro. Vím, že dost pětatřicátníků hraje „standardní“ A,B,C turnaje, hrají kvalitní squash, a říkají si, že do "veteránů" nepatří, že si TAM nezahrajou. Na druhou stranu, s námi (Masters) se mohou účastnit Mistrovství Evropy, Světa, Czech Open, dále třeba celé série turnajů Open v Maďarsku, Polsku, Německu aj. a tady je určitě kvalita. Samozřejmě je to pak i o penězích.

Kolik je nejstaršímu aktivnímu hráči squashe v ČR?

Tak tohle přesně nevím, tipuju 65. Jmenovat ho nebudu, vzhledem k tomu že jsem byl nedávno (asi před 5 lety) na jeho šedesátinách. Na ME Masters v německém Krefeldu jsem pískal utkání M75. Angličan a Němec. Všichni jsme si to užili, body do "LDN PSA" je nezajímaly:-) a pak se šlo na biftek. Dobrej důchod, ne?

Jaké jsou podmínky, aby se hráč mohl přihlásit na turnaj Masters?

Stačí být registrovaným hráčem u svého klubu nebo v nově vzniklém klubu Masters. Přihláška je na strankach Masters. Stačí vyplnit základní údaje, dodat fotku, nic víc. Zjednodušení a zrychlení je maximální.

Mohou se přihlásit i rekreační hráči?

Podmínkou je registrace, ale je možné si zaplatit i jednorázovou registraci v rámci klubu Masters a jít hrát třeba i mistrovství republiky. Stojí to na den 50 Kč, k tomu ještě roční klubový poplatek (100 Kč).

Chystá se nějaká Masters Tour?

V tomto roce se rozbíhá European masters Circuit - 6 turnajů po evropských městech. Tento okruh začíná turnajem v Praze,  4.-6.4.2014. Je to výborná příležitost pro naše hráče.

European Masters Circuit

Datum

Název akce

Squash centrum

Místo konání

04.04. - 06.04.2014

Czech Masters Open 2014

Hector Sport Centre

Praha, Česká republika

16.05. - 18.05.2014

Budapest Squash Masters Open 2014

Griff Squash & Fitness Club

 

Budapešť, Maďarsko

11.09. - 14.09.2014

Italian Open Masters 2014

Federazione Italiana Giuoco Squash National Centre

Riccione, Itálie

03.10. - 05.10.2014

International German Masters Championships 2014

Turnhalle Krefeld

Krefeld, Německo

23.10. - 25.10.2014

Polish Masters Squash Open 2014

Squash4You

Krakow, Polsko

20.11. - 22.11.2014

Dutch Open Masters 2014

 Bude upřesněno

Holandsko

 

Nedávno (léto 2013) se v Praze hrálo Evropské mistrovství v Masters - Je možné porovnat popularitu kategorie Masters v ČR a v Evropě?

Když můžu porovnávat s tím, kde jsem byl, tak rozhodně nejsme pozadu, naopak, zájem z ciziny přijet do Česka na ME  byl velký, přesná čísla bude mít asociace, nechci si vymýšlet. Přestože Hamr (místo pořádání) spláchla voda, tak se ME v Praze povedlo. 

Mladší hráči mívají tendenci diskutovat s rozhodčími, trpí tímto nešvarem i zkušení Masteři? Jakou máš zkušenost s pískáním utkání?

Když jsem dělal zkoušky na rozhodčího, byl jsem v ČR myslím v pořadí č. 7. Nebyl o to velký zájem. Netáhlo" to tak, jako třeba "být trenérem". Pískal jsem extraligu, to bylo v pohodě, než jsem zapsal a vyřkl "stroke" či "let" hráči si sám určili a šlo se podávat :-) Jo, tak to bylo, byl jsem někdy jaksi do počtu, jen ten "nutnej" pro zachování pravidel, nicméně rozhodnutí  v této vyšší úrovni byla v drtivé většině správná. Pak jsem "chytnul" 3. ligu a to bylo někdy "peklo". Nepřesnosti v technice a neznalost pravidel dávaly možnosti dohadování a hádání se hráčů s rozhodčím (mluvím o lize před pár lety, dnes je úroveň výše, i když ... ).

Myslím, že to není o věku, ale o lidech-hráčích samotných. Může to být také statutem a atmosférou turnaje. Zažil jsem "hádavce" i „pohodáře“, co hráli pro radost, a to na okresním béčku, ale i vyrovnaného profesionála nebo totálního „nerva“ na ME Evropy. Myslím, že větší problém "hráč-rozhodčí", je na turnajích juniorů v nižších kategoriích. Rozdíl je patrnej - na  Masters po sobě vztekle neházíme bonbónama:-)))

autor: Vratislav Morkus



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net