aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_4004 aDSC_4004

Squashi chybí publicita, a tím pádem také peníze. Pomoct by mohla olympiáda ...

26.03.2013 23:09

Rádi bychom připomněli rozhovor z listopadu roku 2012 s Radimem Švecem. Rozhovor vznikl pro Hospodářské noviny při příležitosti konání mezinárodního squashového turnaje v Praze. Radim Švec, v té době ještě místopředseda výkonného výboru ČASQ (v současné době již ve výkonném výboru nepracuje) se podělil s čtenáři o svůj pohled na to, jak je to s popularitou squashe na domácí půdě.

Je squash stále "na (takové) vlně" růstu zájmu, jakou tento sport zažíval dříve?

Členská základna se neustále zvětšuje, a to i v době, kdy ostatním sportům členové ubývají. Určitě bychom si přáli, aby hráčů squashe přibývalo ještě více, ale to souvisí i s dnešní finanční krizí. Druhou stránkou věci je skutečnost, že po obrovském boomu, který squash zažíval po svém rozšíření u nás, musejí dnes i majitelé squashcenter a klubů reagovat na dnešní dobu a přijít za hráči s pobídkou ke hře. To mnozí dodnes stále ještě nepochopili a čekají, že jim někdo jen tak přijde z ulice.

Souhlasil byste s tím, že squash se v Česku v posledních letech stal populárním sportem mezi rekreačními hráči, ale nedaří se mu se více profesionalizovat?

Squash je u nás poměrně mladým sportem. Co se týče výkonnosti našich hráčů, tak ta se neustále zvyšuje a to jak v seniorských, tak i juniorských kategoriích. V posledních letech naše dospělé reprezentační výběry dosahují historicky nejlepší výsledky a junioři pravidelně vozí medaile z evropských šampionátů. I mezi jednotlivci máme v první padesátce světových žebříčků tři hráče. Máme ale rezervy v propagaci našich úspěchů. Je to jedno z nejpalčivějších témat, kterým se v současné době zabývá výkonný výbor. Dosažené výsledky a počet lidí, kteří obecně squash hrají vysoce převyšují publicitu, která je tomuto sportu věnována. ČASQ eviduje něco přes čtyři tisíce registrovaných členů. Squash jako takový včetně třeba amatérských turnajů hraje však podstatně více hráčů a to je dalším úkolem pro současné vedení svazu, aby tyto hráče podchytil a přivedl do svých řad.

Jak byste usadil squash v konkurenci dalších raketových sportů v Česku - tenisu, badmintonu, stolního tenisu? Kde stojí, co se týče financí i zájmu o sport jako takový?

Squash má jeden velký problém, a tím je to, že se doposud nejedná o olympijský sport. S tím souvisí také možnost jeho finančního zabezpečení. Nemůže se samozřejmě srovnávat s tenisem, ale s badmintonem je na zhruba obdobné úrovni co do popularity, byť v současné době zažívá badminton i díky příběhu Petra Koukala značný vzestup. Stolní tenis podle mého názoru za těmito sporty trochu pokulhává.

Kolik je v Česku profesionálních, nebo poloprofesionálních hráčů?

Profesionální hráči jsou podle mně v Česku jen tři, a to Honza Koukal, Lucka Fialová a Olga Ertlová. Ostatní hráči z naší širší špičky si sice s myšlenkou na profesionální kariéru pohrávají, ale velkou překážkou jsou v tomto finance. Po přechodu z juniorských kategorií mezi dospělé je většinou přestávají podporovat rodiče a zajistit si dostatek prostředků z jiných zdrojů je velice obtížné.

Kromě veřejných dotací je sport jistě živen také prostřednictvím sponzorů. Daří se squashi soukromé peníze lákat?

Asociace pracuje s rozpočtem kolem čtyř milionů korun. Se získáváním financí od sponzorů je na tom squash velice špatně. Jednak je to díky tomu, že tato oblast se díky samofinancování squashe v minulosti příliš řešit nemusela a také proto, že dnes je celková situace s financováním sportu slušně řečeno špatná.

Už jste zmínil, že bariérou růstu je mimo jiné fakt, že squash není olympijským sportem. Přitom už se o to - dostat se do programu olympiád - jeho špičky několikrát snažily. Je rok 2020 další metou?

Kampaň na podporu olympijské kandidatury již probíhá delší dobu pod záštitou Světové squashové federace (WSF). Squash se již dvakrát dostal do finálového výběru Mezinárodního olympijského výběru, ale bohužel prozatím neuspěl. Proto se WSF prostřednictvím národních federací snaží ukázat squash celému světu. Například letos 20. října proběhl Světový den squashe. V tento den byla většina center i v Česku přístupná veřejnosti zdarma a dokonce se odehrál celosvětový viruální zápas dvou týmů, do nichž se jednotliví účastníci ten den přihlašovali. ČASQ na tento den naplánovala i odehrání zápasů 1., 2. a 3. ligy, takže u nás v centrech bylo opravdu plno.

Co zajímavého chystá svaz a váš sport vůbec pro další rok?

Již jsme provedli spoustu změn v organizaci celorepublikových soutěží, abychom vytvořili prostředí, které bude pro případné partnery zajímavé a které také půjde lépe nabídnout pro televizní přenosy, internetové přenosy a publikovat ve sdělovacích prostředcích a médiích. Doufám, že se tím sport stane sledovanějším a zajímavějším. Na leden připravujeme další ročník mezinárodního juniorského turnaje Czech Junior Open, u něhož máme díky úspěšnému pořádání předešlých ročníků přislíbeno navýšení kategorie tohoto turnaje na nejvyšší možnou. Díky tomu přijede do Prahy tři sta nejlepších světových juniorů. Další významnou akcí, jejímž pořádáním byla squashová asociace již pověřena, je mistrovství Evropy Masters v roce 2013. Máme též zažádáno o pořádání evropských šampionátů juniorů do 15-ti, 17-ti a 19-ti let pro rok 2014. Není toho málo.

Zdroj článku : Hospodářské noviny ze dne 26. 11. 2012
Autor: Michal Šenk


Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net