aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_6486 aDSC_6486

Squashový rok 2015 – část první

24.01.2016 17:11

Rok 2015 se do squashových análů zapíše jako jeden z nejdůležitějších v dějinách PSA: zásadní věci se děly mimo kurty, například sloučení mužského a ženského okruhu pod jednu velkou zastřešující organizaci, i na nich. Viděli jsme nespočet atraktivních zápasů, které nenechaly fanoušky v posledních dvanácti měsících ani na chvíli vydechnout.

Nový světový šampión, strhující bitvy o pozici světové jedničky v obou kategoriích, překonané rekordy a historické momenty. I díky tomu se bude o uplynulém roku mluvit jako o roku, kterému nechybělo to hlavní, co okruh PSA nabízí – nepředvídatelnost a vzrušení.

Na začátku roku nového si můžeme všechny tyto události podrobněji připomenout. Tedy hezky popořadě.

foto: psaworldtour.com

Leden ve znamení Rodrigueze a El Welilyové

Lednový Turnaj šampiónů představoval stylové zahájení nového roku – ti nejlepší hráči a hráčky se sjeli do New Yorku, aby opět změřili síly na tamním věhlasném nádraží Grand Central. A jen málo účastníků si turnaj užilo tak jako nyní třicetiletý Kolumbijec Miguel Angel Rodriguez. Ten nejdříve přešel přes Joa Leeho a překvapivě porazil Petera Barkera, aby se ve čtvrtfinále střetnul s nasazenou dvojkou Gregorym Gaultierem.

Kolumbijská „dělová koule“ Rodriguez byl v utkání outsiderem, jelikož nad Gaultierem ještě nikdy nezvítězil, ovšem tentokrát předváděl vynikající squash po celý zápas a výhrou v nervy drásajícím pětisetovém dramatu potvrdil svou příslušnost ke světové elitě. V semifinále se Kolumbijec musel sklonit před Nickem Matthewem, ale jeho výkony z New Yorku mu pomohly dostat se až na páté místo žebříčku a byly základem pro mimořádně úspěšný rok. Ještě v lednu stihl Rodriguez získat svůj vůbec první titul z vrcholného turnaje PSA, když ovládl Motor City Open.

Pro Egypťanku Raneem El Welilyovou šlo o snový začátek roku. V ženské kategorii Turnaje šampiónů porazila všechny soupeřky a po pěti měsících se mohla radovat z titulu z turnaje světové série PSA. V prvním kole si poradila s krajankou Omneyou Abdel Kawyovou a ve čtvrtfinále pak s domácí nadějí Amandou Sobhyovou.

V semifinále čekala egyptskou senzaci, prezentující se skvělými údery, druhá nasazená, Angličanka Laura Massaro. Po velkém boji El Welilyová vyhrála ve čtyřech setech. Ve finále narazila na další Angličanku, Alison Watersovou. Předvedly dechberoucí squash, v němž zvláště El Welilyová zvedala diváky ze sedadel brilantní hrou. Ačkoli ztratila první set, nakonec ovládla finále v poměru 3:1.

Matthew píše historii na Windy City Open

Anglická jednička Nick Matthew ukázal, že starý vlk se pořád dokáže porvat o nejvyšší příčky. V březnu slavil titul z Windy City Open a stal se tak nejstarším hráčem, jenž vyhrál některý z turnajů světové série PSA. Před ním držel tento primát Amr Shabana.

V celém turnaji ztratil „Vlk“ jediný set a jeho cesta do finále vedla přes Borju Golana, krajany Daryla Selbyho a Petera Barkera a semifinálové vítězství nad Gregorym Gaultierem. V poslední zápasu smetl Mohameda Elshorbagyho, který se po lednovém turnaji šampionů probojoval do finále ve dvou po sobě jdoucích turnajích světové série. Matthew tak od roku 2013 získal první titul z turnaje světové série.

Ashour versus Elshorbagy v El Gouně

O měsíc později byl Elshorbagy opět ve hře titul, když se ve finále turnaje v El Gouně utkal s krajanem a velkým rivalem Ramym Ashourem. Jejich zápas byl jedním z nejlepších za poslední léta, ne-li jedním z nejlepších vůbec. Poslední vzájemné střetnutí proběhlo o pět měsíců dříve, ve finále Mistrovství světa 2014, kde se po úžasné pětisetové bitvě nakonec radoval Ashour, přestože předchozího půl roku nehrál vinou zranění.

V El Gouně, tedy na domácí půdě obou squashistů, byla situace podobná: po triumfu na Mistrovství světa byl Ashour opět pět měsíců ze hry. To ovšem nic nezměnilo na tom, že diváci viděli více jak hodinu a půl špičkového squashe a nesmírně dramatickou přetahovanou s fantastickým vyvrcholením – Ashour v pátém setu zvítězil 12:10.

Tituly z British Open pro Elshorbagyho a Sermeovou

Zklamání z El Gouny hodil Elshorbagy rychle za hlavu a na květnovém British Open mohl zvednout nad hlavu trofej pro vítěze. Ve finále porazil obhájce titulu Gregoryho Gaultiera a poprvé si tak mohl vychutnat pohled na své jméno vyryté na poháru pro krále „squashového Wimbledonu“. Ocitl se tak například po boku Johna Barringtona, svého hrdiny a mentora.

V druhém kole v nervózním zápase s Borjou Golanem se Elshorbagy nebezpečně přiblížil vyřazení a vyhrál až v pátém setu. Na vině mohlo být lehké, ale vleklé zranění nohy, které Egypťana během turnaje sužovalo, ale do dalších zápasů nabral síly a poradil si jak se Simonem Rösnerem, tak v semifinále s Nickem Matthewem. Následovalo vypjaté finále proti Gaultierovi, kde se oba squashisti před nadšeným publikem dlouho přetahovali o vedení. Po více než devadesáti minutách Elshorbagy zvítězil v pátém setu.

Současná světová čtyřka Camille Sermeová poté vstoupila do dějin, když jako první Francouzka ovládla British Open po senzační finálové výhře nad domácí favoritkou Laurou Massaro.

Nyní šestadvacetiletá Sermeová byla v té době dva roky bez jakéhokoli titulu, ale během turnaje předváděla ohromující výkony. Když ve finále zdolala Lauru Massaro, zajistila si poprvé místo v nejlepší světové trojce.

Nicol Davidová sesazena z trůnu

V září odstartovala sezóna 2015/2016, poprvé s jednou zastřešující organizací pro mužský i ženský okruh. A v ženské kategorii se rovnou korunovala nová královna. Nadvláda Malajsijky Nicol Davidové trvala od roku 2006, což nemá obdoby, ale v zářijovém žebříčku se na nejvyšší pozici nacházelo jméno jiné – Raneem El Welilyová.

Egypťanka si po celý rok udržela výtečnou formu. Na okruhu PSA vybojovala během prvních osmi měsíců roku 2015 tři tituly, dva z nich na prestižních turnajích světové série, což jí dopomohlo k sesazení Malajsijky a ukončení její fenomenální devítileté série. Jedním z těchto dvou titulů je i ten březnový z Wind City Open, kde El Welilyová porazila Davidovou ve finále ve čtyřech setech.

Ramy se vrací

Ramy Ashour zaznamenal druhý úspěšný comeback po zranění v roce 2015 na strhujícím turnaji NetSuite Open. Porazil Toma Richardse i ambiciózního Ryana Cuskellyho, jehož výkon potvrdil jeho podzimní vzestupnou tendenci, a v semifinále narazil na Gregoryho Gaultiera. Prohrával sice 1:2, ale díky zlepšené přesnosti a svému talentu utkání otočil.

Ve finále jej čekala anglická jednička Nick Matthew. Šlo o skvělou a zprvu vyrovnanou podívanou, ale Ashourovo nadání pro nepředvídatelné údery mu nakonec vyneslo výhru 3:1 a spolu s tím třicátý sedmý titul z okruhu PSA. Historie se opakovala – návrat na kurty po zranění a rovnou vítězná trofej.

překlad: Jiří Hron
zdroj: psaworldtour.com



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net