aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_3486 aDSC_3486

Squashový rok 2016 v kostce – část druhá

12.01.2017 08:40

první části shrnutí jsme se podívali na to, jak vypadala druhá polovina minulé sezóny. Nastal tedy čas ohlédnout se i za první polovinou sezóny právě probíhající.

foto: psaworldtour.com

Hong Kong Open – vítězství Ashoura a Goharové

V sérii turnajů světové série, která bude zakončena prestižním finále v Dubaji, si jako první v sezóně 2016/2017 připsali úspěch Egypťané Ramy Ashour a Nouran Goharová, když v srpnu získali titul na Hong Kong Open.

Na závěrečný dubajský turnaj, jenž s sebou přináší nejen slávu, ale také značnou finanční odměnu, se kvalifikuje jen nejlepších osm hráčů a hráček ze žebříčku „Road to Dubai“. Díky trofeji z Hong Kong Open získali Goharová i Ashour značný náskok a k vytouženému místu na vrcholné akci, která se bude konat v červnu v dubajské opeře, tak udělali důležitý krok.

Ashour, jemuž se na okruhu přezdívá „The Artist“ (umělec), během posledních dvou let neustále bojuje se zraněními. V Hongkongu byl ale zdravotně v pořádku, ve finále porazil krajana Karima Abdela Gawada a slavil tak první titul z turnaje světové série od dubna 2015.

Egyptský double dovršila Nouran Goharová. Důkazem jejího sportovního růstu je právě i zisk prvního titulu z turnaje světové série, kdy ve finále přehrála americkou jedničku Amandu Sobhyovou. Juniorská mistryně světa se na turnaji předvedla v oslňující formě: ve čtvrtfinále zdolala v urputné pětisetové bitvě tehdejší světovou dvojku Lauru Massaro a v semifinále si poradila i s desetinásobnou vítězkou turnaje Nicol Davidovou, která na Hong Kong Open do té doby neprohrála neuvěřitelných padesát tři utkání v řadě.

Sobhyová se do finále probojovala poté, co po skvělém výkonu vyřadila světovou jedničku Nour El Sherbiniovou, ale proti osmnáctileté útočně hrající Goharové ztratila vedení 1:0 na sety a Egypťanka se nakonec radovala z celkového vítězství.

Squash se vrací před pyramidy

Coby kamenem dohodil od pyramid v Gíze, jednoho ze sedmi divů světa, se poprvé od roku 2006 konal profesionální squashový turnaj. Squashová špička se sem, do jednoho z nejnádhernějších sportovních dějišť vůbec, vrátila v září loňského roku na Al Ahram Open.

Ve stínu dechberoucích pyramid se k titulům propracovali Gawad a Raneem El Welilyová, čímž potěšili domácí fanoušky. Gawad, jenž přímo v Gíze žije, svedl cestou do finále těžké souboje s Tarekem Momenem a finalistou mistrovství světa 2015 Omarem Mosaadem. V posledním zápase se utkal s Alim Faragem, rodákem z Káhiry a nynější světovou sedmičkou, který o kolo dříve vyřadil světovou jedničku Mohameda Elshorbagyho. Gawad porazil Faraga 3:0 a stal se tak po Ahmedu Baradovi prvním Egypťanem od roku 1998, jenž poznal chuť triumfu na dohled pyramid.

Al Ahram Open byl první velký egyptský turnaj, na kterém se rozdělovaly stejné prize money v obou kategoriích – sto tisíc dolarů, tedy zhruba dva a půl milionu korun. Za vítězství ve finále nad El Sherbiniovou si El Welilylová odvezla sedmnáct tisíc dolarů (asi čtyři sta dvacet pět tisíc korun).

Na začátku minulé sezóny se sice El Welilyová potýkala s výkyvy formy, ale ukončila ji jako finalistka vrcholného turnaje světové série v Dubaji. Na začátku sezóny nové na tento úspěch navázala, zdolala El Sherbiniovou v pěti setech a je tak první egyptskou držitelkou titulu z tohoto věhlasného turnaje.

US Open – Sermeová píše historii, bitva Matthewa a Elshorbagyho

Dva roky poté, co Sermeová jako první Francouzka triumfovala na prestižním British Open, se v sedmadvaceti opět zapsala do squashových dějin, když ve finále říjnového US Open porazila El Sherbiniovou a stala se ve Filadelfii první francouzskou vítězkou tohoto turnaje.

Podobně jako El Welilyová zažila i Sermeová v měsících před turnajem propady formy, ale na US Open se vše obrátilo a Francouzka předvedla několik úchvatných představení. Přešla přes Lauru Massaro a Amandu Sobhyovou, ve finále si poradila s El Sherbiniovou a mohla se tak ve svém třetím finále turnaje světové série radovat z titulu.

Na průběhu mužského finále se bohužel opět negativně podepsalo zranění. Kvůli němu byl předčasně ukončen zápas mezi Nickem Matthewem a Mohamedem Elshorbagym, který ještě sliboval velkou bitvu.

Po vyčerpávajícím pětisetovém semifinále s Gawadem začal Matthew utkání o titul lépe, a i přes zranění stehenního svalu z úvodu zápasu získal první dva sety. Zdravotní problémy si ale vyžádaly svou daň a na začátku pátého setu musel „Vlk“ Matthew Elshorbagymu vzdát. Potřetí během posledních dvou let tak zranění zmařilo Angličanovy naděje na výhru nad Elshorbagym v důležitém zápase.

Mistr světa Gawad, další zranění Ashoura

V listopadu se v Káhiře konal největší turnaj okruhu PSA – mistrovství světa. V něm svůj závratný vzestup potvrdil Karim Abdel Gawad a na nejprestižnější squashové akci sezóny dokráčel až k titulu. Už v předchozích měsících Gawad prokazoval skvělou formu, ale v Káhiře dokázal svou hru posunout ještě výš a všechny přesvědčil, že patří mezi nejlepší světové hráče.

Rozjezd měl ale Gawad pomalý. Na Nathana Lakea i Mohameda Abouelghara potřeboval pět setů, ale poté zabral a dostal se až do semifinále, kde taktéž v pěti setech senzačně vyřadil Mohameda Elshorbagyho. Byla to zároveň jeho první výhra nad starším z bratrů.

V ostře sledovaném finále Gawad po prohře v prvním setu získal další dvě hry a poté začaly Ashoura opět sužovat problémy se stehenním svalem. Nezkrotný Egypťan musel zápas vzdát a Gawad se tak stal po Amru Shabanovi a právě Ashourovi teprve třetím egyptským držitelem nejslavnější trofeje.

Gawad řádí dál

Pouhé dva týdny po překvapivém triumfu na mistrovství světa si Gawad zajistil i premiérový titul z turnaje světové série, a to poté, co jednoznačně porazil Mohameda Elshorbagyho ve finále Qatar Classic v Dauhá.

Elshorbagy měl jasný cíl: jako první squashista v historii ovládnout tento turnaj třikrát po sobě. Jenže to byl Gawad, komu se dařilo hrát soustředněji a přesněji a získat tak v tie-breaku první i druhou hru. Ačkoli se Elshorbagy ve třetím setu maximálně snažil zvrátit vývoj utkání, na neomylného a v pohodě hrajícího Gawada, který zatím v této sezóně dlouhodobě předvádí vynikající výkony, to nestačilo a novopečený mistr světa si tak připsal další velký úspěch.

Tímto vítězstvím si také Gawad pojistil průběžnou první příčku na žebříčku světové série, jelikož přeskočil právě Mohameda Elshorbagyho a má na něj 25 bodů náskok. Nick Matthew je třetí se 105 body, Ashour čtvrtý s rovnými 100 body a první pětku uzavírá James Willstrop s 80 body. Do osmičky se vešli ještě Max Lee, Ryan Cuskelly a Marwan Elshorbagy, všichni s 65 body.

Ženský žebříček světové série vedou po triumfech na začátku sezóny Camille Sermeová a Nouran Goharová, obě se 125 body. Následují Amanda Sobhyová a El Sherbiniová (105 bodů), Nicol Davidová (65 bodů), El Welilyová (55 bodů), Massaro (50 bodů) a El Tayebová (40 bodů).

Egypťanky přepisují žebříčkové rekordy

Tři Egypťanky se v prosinci zapsaly do squashové historie, poté co se na druhé místo světového žebříčku vyšplhala Raneem El Welilyová a doplnila tak třetí Goharovou (kterou porazila ve finále listopadového Wadi Degla Open) a první El Sherbiniovou. Po dvaceti letech se tak Egypt stal první zemí, jejíž hráčky drží na žebříčku tři nejvyšší příčky. V roce 1996 se to samé povedlo Australankám Michelle Martinové, Sarah Fitz-Geraldové a Liz Irvingové.

První místo mezi muži na prosincovém žebříčku udržel Mohamed Elshorbagy, což znamenalo, že na squashovém trůnu vydržel celý kalendářní rok. To se povedlo jen dvěma Egypťanům před ním – Amru Shabanovi a Ramymu Ashourovi. Gawad díky výborným listopadovým výsledkům sesadil z pozice světové dvojky Francouze Gaultiera a jistě se bude snažit zaútočit i na Elshorbagyho post světové jedničky. V roce 2017 se tak možná dočkáme několika  zajímavých bitev mezi těmito dvěma Egypťany.

Matthew a Willstrop ve finále British Grand Prix

Zatím poslední souboj Matthewa a Willstropa, jejichž rivalita se táhne už patnáct let a je jednou z těch nejintenzivnějších, jaké squash zažil, se odehrál na začátku prosince v Manchesteru, kde se oba Angličané střetli ve finále britské Grand Prix. Oba hráči původem z Yorkshiru se na kurtu poprvé potkali v roce 2001 a od té doby mezi nimi nepanují úplně nejvřelejší vztahy. Po finále British Open 2009, kde se radoval Matthew, dokonce Willstrop soupeře označil za „zákeřného a namyšleného“.

Zmíněné finále se ukázalo jako zásadní, protože Matthew pak nad Willstropem zvítězil v dalších sedmnácti zápasech a celkem ho tak porazil devatenáctkrát v řadě (podle serveru squashinfo.com ovšem Willstrop nad Matthewem vyhrál loni v listopadu ve druhém kole britské squashové Premier League – pozn. red.). Naposledy v Manchesteru utkání dopadlo 3:0 a Matthew mohl zvednout nad hlavu už svou čtyřiatřicátou trofej z turnajů okruhu PSA. Zároveň šlo o jeho první titul po roce a půl.

Kvalifikant Coll dobývá Anglii

Novozélanďan Paul Coll došel k nejcennějšímu titulu své kariéry, když na turnaji Channel VAS Championship ve Waybridge senzačně poslal domů několik hráčů elitní světové dvacítky. O Collovi, jemuž v prosinci patřila třiatřicátá příčka, se začalo více mluvit po březnovém Canary Wharf Classic, kdy sérií úžasných rybiček vybojoval bod proti Jamesi Willstropovi a stal se hvězdou internetu. Turnaj ve Waybridge jej ale zastihl v ještě lepší formě.

Čtyřiadvacetiletý Coll prošel kvalifikací a postupně přemohl Maxe Leeho z Hongkongu, Kolumbijce Miguela Angela Rodrigueze a Angličana Selbyho. Ve finále si poradil s Tarekem Momenem, jenž o kolo dříve vyřadil Willstropa. Všichni Collovi soupeři patřili v prosinci do první dvacítky.

Před zraky bývalé světové dvojky Rosse Normana – historicky nejvýše postaveného Novozélanďana, jenž dokázal v památném utkání zdolat Jahangira Khana a ukončit tak jeho fenomenální sérii pěti set padesáti pěti zápasů bez porážky – předváděl Coll fantastické výkony a díky nim se letos v lednu vyšvihl na dvacáté místo žebříčku.

Minulý rok byl jedním z nejpozoruhodnějších v dějinách okruhu PSA a vypadá to, že se v roce 2017 budeme moci těšit na ještě lepší zápasy a další rozvoj našeho sportu jako celku – třeba hned na Turnaji šampionů, který začíná dvanáctého ledna.

překlad: Jiří Hron
zdroj: psaworldtour.com



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net