aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_2496 aDSC_2496

Vlivy emocí na výkon

14.04.2019 13:15

Hadrian Stiff je zakladatelem a ředitelem EliteSquash. Je trenérem bratrů Shorbagyových (Egypt), Joelle King (Nový Zéland), či Joshny Chinappy (Indie).

foto: elitesquash

Každý, kdo hraje squash, a přeje si ho hrát na dobré úrovni, ví až moc dobře, jak tlak může ovlivnit jeho výkon. Existuje mnoho faktorů, které mohou ovlivnit náš pocit na kurtu, například prostředí či důležitost zápasu. Utkání jsou běžně vyhraná či prohraná kvůli silné touze zavděčit se nebo zapůsobit na ostatní; ať už jsou to spoluhráči, rodiče, kamarádi nebo trenéři. Názory ostatních nám pomáhají tvořit naši vlastní identitu ve squashovém prostředí. Patřím se? Jaká pozice mi patří v týmu, v klubové lize, na světě? Uznávají mí kamarádi a spoluhráči mou úroveň a mé výkony? Tohle je jen zlomek toho, jak sport formuje životy a pomáhá nám poznávat se a zjišťovat, na čem nám opravdu záleží.

Ztratil jsem přehled o počtu rozhovorů, které jsem měl s hráči všech úrovní ohledně touhy zavděčit se někomu do takové míry, že to mělo dopad na jejich optimální výkon. Vydařené zápasy jsou výsledkem způsobu myšlení, které se soustředí na průběh, narozdíl od myšlení, které řeší výsledek. Ať už se jedná o juniory, amatérské hráče či profesionály, počet hráčů, kteří jsou silně motivovaní touhou potěšit a získat uznání ostatních, je velký.

Nedávno jsem trénoval dva bratry, které dobře znám a kteří jsou velmi odhodlaní zlepšit svou úroveň hraní. Oba mají promyšlené své střední a dlouhodobé cíle a investují hodně času a energie do zlepšování se ve všech oblastech. Mým úkolem bylo pomoci jim s jednou nebo dvěma klíčovými věcmi, které by se mohly oběma hodit na nadcházejících turnajích.

Formát lekce byl takový:
1) Sledoval jsem je hrát, a pak jsem s nimi sdílel nejdůležitější postřehy u obou.
2) Trénoval jsem jednoho, ten druhý pracoval na specifických cvičeních vedle na kurtu a pak se prohodili.
3) Pokračovali ve hraní, když jsem odešel na další lekci.

 

foto: elitesquash

Záznam srdeční činnosti, který vidíte na obrázku, je jednoho z bratrů a ukazuje ohromný rozdíl mezi tím, když jsem se na něj při hraní díval a když ne. Všimněte si toho rozdílu a těch vrcholů na začátku, když byl trenér přítomen a pak, když jsem odešel (na obrázku napravo). Jejich hlavní odezvou po skončení první hry v první části tréninku bylo, že oba si dávali záležet na tom, aby na mě udělali dojem, aby mi ukázali, jak moc se zlepšili. Výsledkem byl silný neklid, zbrklý a zmatený squash. Nervová soustava byla přetížena a squash nedával žádný smysl. Při srovnání s tím, když se nikdo nedíval, oba přiznali, že hráli mnohem lépe a cítili se méně unavení a zmatení.

Dopad názorů ostatních na náš squash je velký a málokdy prospěšný. Tento příklad to ukazuje velmi jasně. To nás přivádí k velmi důležité otázce: proč squash hrajete? Jaký je důvod? Často je naše pozornost odvedena pryč od pozitivních důvodů silným vlivem ostatních. Tyto vlivy mohou být inspirací, pokud se na ně díváme ze správného úhlu, ale také nás mohou ničit, pokud se cítíme být souzeni. Squash je velmi těžkým sportem a pokaždé, když hrajeme nebo trénujeme, se musíme vyrovnávat s těžkými úkoly, které před nás staví. Takže se vraťte k pozitivním důvodům toho, proč hrajete a ujistěte se, že všechen neklid (který je přirozenou částí procesu) je výsledkem vašeho vzrušení bojovat s mentálními, technickými, taktickými a fyzickými výzvami a je motivací překonávat se, a že nevychází z vnější kritiky, která má za výsledek nepříjemný proces a neuspokojivé výkony.

text: Hadrian Stiff
překlad: Anna Serme
zdroj: elitesquash.com



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net