aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_8099 aDSC_8099

World Squash Day ve světě

25.10.2015 10:50

Zábava, pohyb, přátelství. Prostřednictvím těchto klíčových témat chce squash ukázat, proč je nejlepším sportem ze všech. Do dění kolem Světového dne squashe (WSD) se v sobotu desátého října zapojily kluby po celé planetě. Squashová komunita hodila za hlavu nedávné olympijské zklamání a předvedla všechno to, díky čemu je squash jedním z nejrychleji rostoucích sportů na každém kontinentu. WSD spojil malé i velké národy a oslovil hráče všech úrovní – konaly se bezplatné tréninky pro začátečníky i akce s účastí elitních světových squashistů.

foto: Chris Tomlinson a Alan Thatcher

Propagace sportu ale nebyla tím jediným cílem celého projektu. Během WSD se podařilo vybrat tolik potřebné finanční prostředky pro UNICEF, největší světovou organizaci věnující se pomoci dětem. Organizátoři letošního US Open, pořádaného ve Filadelfii, například přispěli určitým procentem z každé zakoupené vstupenky na zápasy prvního kola.

Vzniklo mnoho inovativních projektů s cílem zapojit co nejvíce klubů a přidaly se i squashové akademie, které otevřely dveře návštěvníkům ze širokého okolí. Třeba bývalá světová osmnáctka Sharon Wee poskytovala na kurtech univerzity v malajsijském Kuala Lumpur lekce zdarma, přičemž součástí bohatého programu, jenž přilákal nemalou pozornost televizních kamer, byly i tréninkové hodiny pro děti pocházející ze sociálně a ekonomicky znevýhodněných rodin. Těm Sharonina akademie pomáhá dlouhodobě.

„Právě teď jsme ve fázi, kdy se snažíme propojit squashovou komunitu se sponzory, jednotlivými ministerstvy a radou pro sport,“ popisuje Wee. „Všichni děláme, co můžeme, aby se to povedlo. Slibuju, že to vyjde. Znevýhodněné děti si zaslouží šanci stát se šampióny v životě i ve sportu, který si vybraly. Squash mi nabídl úžasnou životní cestu i školu a chtěla bych, aby ty děti mohly zažít to samé.“

V irském hlavním městě Dublinu se členové organizace Squash Link vydali pod vedením bývalé světové sedmičky Dereka Ryana na dlouhý cyklistický výlet po dvaceti různých squashových klubech, kde odehráli zápasy s tamními členy.

Podobná jízda se uskutečnila i ve Skotsku, kde skupinka nadšenců postupně navštívila sedm klubů ve městě Aberdeen. Celkem vybrali čtrnáct set liber a shánějí sponzora, jenž by zaplatil stejnou částku. Pokud by uspěli, šlo by v rámci WSD zřejmě o nejúspěšnější jednorázovou akci na podporu UNICEFu.

Dvoudenní festival se konal ve Mote Squash Clubu v anglickém hrabství Kent. Pozoruhodný byl zvláště jeho konec, kdy trenér Chris Tomlinson a koordinátor WSD Alan Thatcher dostali dortem do obličeje. Kluboví junioři se totiž poté, co připravili snídani pro členy klubu, rozhodli oslavit skutečnost, že vybraná částka překročila jejich původně stanovený cíl.

V nedalekém Hawkhurst Squash Clubu, nacházejícím se na hranici mezi hrabstvími Kent a Sussex, se uskutečnil další úspěšný čtyřiadvacetihodinový maraton na podporu UNICEFu. Byl to právě předchozí ročník této akce, který podnítil myšlenku partnerství s UNICEFem na globální úrovni. Odpovědné orgány velmi doufají, že se toto partnerství v následujících letech ještě prohloubí.

Značný peněžní obnos byl vybrán také díky speciální aukci, s níž přišel člen Lichfield Squash Clubu James Roberts. Za jedinečné předměty darované nejrůznějšími špičkovými hráči obdržel několik štědrých příspěvků. Tak například triko podepsané trojnásobným mistrem světa z Anglie Nickem Matthewem se vydražilo za více než dvě stě liber. To samé platilo i pro bílý míček s autogramy bývalé světové dvojky Jenny Duncalfové a osminásobné světové šampiónky Nicol Davidové.

Koordinátor WSD Alan Thatcher zhodnotil celý projekt následovně: „Všude na světě, na mnoha místech od Salvadoru až po Petrohrad, se konaly úžasné akce. Bylo krásné vidět tolik prosperujících squashových společenství, která všem ukázala to, co považujeme za důležité: zábavu na kurtu, propagaci nejzdravějšího sportu na světě a také snahu shromáždit co nejvíce finančních prostředků pro UNICEF.“

„Chtěl bych poděkovat Stuartu Guestovi a dalším členům klubu v Hawkhurstu za inspiraci pro partnerství s UNICEFem,“ dodává Thatcher. „Stuarta podezírám, že má radost z vlastního utrpení, když letos absolvoval další čtyřiadvacetihodinový maraton. Kéž by měl každý klub někoho s jeho nápady a energií. Už nyní jednáme s PSA o zapojení elitních světových hráčů příští rok. Cílem je, aby si každý člověk užil další den plný zábavy, pohybu a přátelství a abychom v maximální možné míře pomohli UNICEFu.“

„Světový den squashe se stal symbolem toho, jak nás sport všechny spojuje. A tento rok nebyl výjimkou,“ říká předseda Světové federace squashe Narayana Ramachandran. „Klíčovým prvkem je vždy nabídnout širokou škálu aktivit, zvláště pro mladé. Podpora UNICEFu do toho perfektně zapadá. WSF je velmi vděčná všem tvrdě pracujícím dobrovolníkům a také každému, kdo se jakkoli zapojil. Díky vašemu úsilí představuje Světový den squashe mimořádný a celosvětový úspěch.“

překlad: Jiří Hron
zdroj: squashmad.com

 



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net