aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_3778 aDSC_3778

Žebříčky 1/2015

02.01.2015 07:23

Kdo vstupuje do roku 2015 na pozici nejlepších hráčů světa? Ve světě mužů nejlepším squashistou planety zůstává podle očekávání Mohamed Elshorbagy - třetí měsíc za sebou. Nestárnoucí Amr Shabana ve věku 35! let vystoupal na třetí místo, což je jeho nejlepší umístění od října roku 2010. Ramy Ashour drží páté místo. Obrovského úspěchu dosahuje Kolumbijec Miguel Angel Rodriguez, který jako první jihoamerický hráč squashe proniká do světové TOP10 a rovnou na pozici osmičky!!! Postup o čtyři příčky vpřed si zcela jistě zaslouží, v závěru roku se 3x po sobě probojoval do semifinále turnaje PSA, kde 2x na jeho raketě skončil Borja Golan (v říjnu v Kanadě na Fiera Properties Bluenose Squash Classic 2014 a na Open de squash Financière Banque Nationale 2014) a 1x podlehl v semi Gregovi Gaultierovi (na NetSuite Open 2014).

Tarek Momen je také na svém historickém maximu, nikdy nebyl lepší než 7. A do TOP 10 se vrací Omar Mosaad po 13-ti měsících. Naopak, poprvé po 2 letech z TOP 10 vypadává Borja Bolan, nyní je 12. Radost Francii dělá Mathieu Castagnet, který se dostává až na pozici světové 13, což je zatím životní sportovní úspěch (připomeňme si jeho účast ve finále AJ Bell British Squash Grand Prix 2014, kde sice podlehl Nickovi Matthewovi, ale cestou vyřadil Mohameda Elshorbagyho a již zmíněného Miguela Angela Rodrigueze.

V lednu se od 16.1. bude hrát jeden z největších a nejvíc ceněných turnajů na světě - J.P. Morgan Tournament of Champions 2015 v Grand Central Terminal v New Yorku, na který se sjede veškerá mužská hráčská elita. Na soupisce je napsaný i James Willstrop, pro kterého tento turnaj bude návratem na squashovou scénu po operaci kyčle (více v článku o Jamesovi ZDE). Vloni titul famózně získal Amr Shabana, můžeme se jen těšit, kdo to bude letos!

V ženském světě slaví další měsíc (už 102 bez přerušení) na vrcholu Nicol David. Před 2 týdny bravurně zvládla finálové utkání MS na egyptské půdě s domácí hráčkou Raneem El Welily a získala svůj osmý titul mistryně světa. Tím vyrovnala rekord Janshera Khana, který jich získal stejný počet. Finálovou účastí se Raneem El Welily vrátila na pozici světové dvojky, kterou již v minulosti byla (opustila ji v březnu 2013) a odsunula tak Lauru Massaro až na třetí místo.

I další Egypťanky stoupají vzhůru žebříčkem. 17-ti letá Nouran Gohar, kandidátka na titul v GU19 v probíhajícím British Junior Open, je poprvé v kariéře na pozici 17 a stává se tak nejmladší hráčkou v TOP 20 WSA žebříčku. A 15-ti letá Habiba Mohamed, nejmladší hráčka v TOP 30, před rokem ještě na 66 pozici, je o rok později 23! Lucie Fialová padá o dvě příčky níže, je 49, Anna Klimundová je 122, Kristýna Alexová 162.

Doma se nám blíží březnové Mistrovství republiky dospělých a je opravdu nejvyšší čas posbírat body potřebné pro nominaci, zbývají již pouhé 2 měsíce, do kterých se vejdou dva mistrovské turnaje kategorie A a pár turnajů nižší kategorie. V lednu se ženy A sejdou v Opavě a muži A v Praze, v únoru se česká elita potká v brněnských Ivanovicích. Na konci ledna se navíc sehrají další dvě kola extraligy v Brně. Muži ve Viktorii a ženy v Ivanovicích.



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net