aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_6451 aDSC_6451

Fitness versus sport

26.11.2013 09:13

Vzhledem k tomu, že se v současné době hodně pohybuji mezi oběma „světy“ fitness – sport, kdy fitness nadšenci a trenéři často nechápou, proč se někdo honí  raketou za míčkem a vytváří si tak svalové dysbalance a naopak ti squashisté, tenisté, badmintonisté nevidí důvod jen tak zvedat ve fitku činky, aby dobře vypadali :-) . Je to leckdy hodně zajímavé a často i dost vtipné.. Přitom si přiznejme, že lidé preferující fitness cvičení nepotřebují sportovce a sportovní hry tak, jako hráči sportovních her potřebují ve své přípravě právě zařazení posilování do svého programu.

Audemars Piguet Replica Watches

Všímám si také věčné rivality mezi oběma odvětvími a přitom spojení obojího je pak naprosto skvělým výsledkem, který téměř zaručuje úspěch – zdraví těla a duše. Přečetla jsem si již mnoho článků o tom, jaké cviky jsou škodlivé a že není vhodné dělat hluboký dřep, předklony v sedě či ve stoje, jak jsou tabata, crossfit a HIIT intervalové tréninky nevhodné, přetěžující a pro tělo slušně devastující a že jde jen o dobrý marketing, který nyní tyto fitness disciplíny žene do popředí zájmu. Ale…

Jak se přesvědčuji stále – není prostě jen černá a bílá ... Jako závodní squashistka a racketlonistka jsem se brzy přesvědčila o tom, že vynechat posilování, tak bych asi brzy s nějakým závodním sportem skončila, protože při všech raketových sportech slušně přetěžuju jednotlivé svaly a už i na pohled jsou ty rozdíly vidět. Takže posilováním napravuji to, co si na kurtu užívám, abych si prostě mohla dál užívat. Ale samotné posilování a super postava by mi rozhodně nikdy nepřinesly úspěch na jakémkoliv kurtu s jakoukoliv raketou. Abych vydržela náročný zápas a dokázala ho vyhrát, tak se mi rozhodně nějaký ten tabata trénink bude hodit a na dno svých sil si budu muset občas sáhnout, nemluvě o nutnosti hlubokého dřepu, protože vazy a svaly kolem kolene si prostě potřebuju posílit a ono koleno musí vědět, že si ho v zápase asi těžko ohlídám, jestli svírá ten správný úhel.

Tady nutno vložit vsuvku, že skočit rovnou jako začátečník do drsného světa intervalových tréninků, je opravdu dost na hraně zdraví a zdravého přístupu. V první řadě je třeba začít zpevňovat svaly spodních zad, břicha a hýždí, které tvoří střed těla, ze kterého vycházejí všechny pohyby a pokud něco z toho zanedbáte, tak jisto jistě spláčete nad výdělkem. Takže jako vždy omílaná věta – tabata, HIIt, crossfit ANO!, ale po přípravě a postupně zvyšovat zátěž :-) .

A všechna proti vůči užívání balančních pomůcek jako nesmyslného cvičení? Tak tady rozhodně vím, že například při cvičení s činkou na biceps asi nebudu potřebovat tolik balančních dovedností jako při všech náhlých změnách směrů na kurtu, nemluvě o posílení vazů v kotníku, díky kterému předcházím právě výronům a podobným zraněním.

foto : © Monika Olszewska - Fotolia.com

Ovšem tohle všechno asi nevysvětlíte „činkaři“, který precizně dbá na stravu, dodržuje tvrdý jídelníček i tvrdé tréninky, protože se chystá na závody. Nikdy nepochopí rozdílný přístup a i on má svou pravdu. Každopádně ale právě takovýto „činkař“ vám může být dobrým průvodcem ve fitness tréninku, protože pravděpodobně bude velmi dobře znát, kde je jaký sval, kde se upíná a co způsobuje … A hlavně – jak ho posílit a správně cvičit... Takže, otevřeme-li všichni oči, zjistíme, že se prostě vzájemně můžeme potřebovat. A ještě jednou si přiznejme, že my – squashisté, tenisté, badmintonisté a podobní - svět fitness potřebujeme mnohem více, než on nás :-).

autorka : Zuzana Kubáňová

 


Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net