aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_3413 aDSC_3413

Lucas Serme si vytváří vlastní renomé

29.10.2018 06:17

Annecy – francouzské město, jehož squashová komunita v čele s Rémy Mabillonem (sponzorem mnoha významných hráčů a důležitým propagátorem a mecenášem squashe ve Francii) si dává za cíl vytvořit zde v blízké budoucnosti centrum squashe. Ligový tým klubu Seynod Annecy Squash, který nově postoupil do francouzské druhé ligy a má za cíl dostat se do prestižní první ligy (ekvivalent české extraligy), si v letošní sezóně přizval na pomoc známá jména jako jsou Grégory Gaultier (do té doby věrný člen klubu Aix-en-Provence), Simon Roesner, Paul Coll nebo Lucas Serme. Právě Lucase, hráče francouzského národního týmu, vám dnes blíže představíme v tomto článku.

Lucas Serme (26), do této sezóny registrovaný hráč US Créteil Squash, se ke squashi dostal díky své sestře Camille: „Dlouho jsem ho na trénincích táhla nahoru já, ale když spolu trénujeme teď, naše role se otočily. (smích)“. I když byl Lucas úspěchy své sestry, momentálně světové čtyřky, v začátcích občas zastíněn, od té doby se mu podařilo prosadit se díky svým vlastním úspěchům: mistr Evropy juniorů (2010), bronzový medailista seniorského mistrovství Evropy (2016), mistr Francie (2017), výherce sedmi titulů na okruhu PSA a hlavně dvojnásobný mistr Evropy s francouzským národním týmem. Díky němu také Francie získala svůj první evropský titul v roce 2015, kdy Lucas přidal rozhodující bod ve velmi vzrušujícím a vyrovnaném finále. Tento moment nadále zůstává „vryt v jeho paměti“.

foto: SquashPics

Tento mladý muž s otevřenou myslí je ve své sportovní přípravě velmi samostatný a má potřebu mít v životě i jiné zájmy než jen sport. Po vystudování jazykovědy na univerzitě v Bristolu (Velká Británie) se na rok přestěhoval do České republiky, rodné země své ženy Anny. Nyní v Paříži navštěvuje hodiny češtiny na jazykové univerzitě INALCO. Tito mladí manželé zahájili squashovou sezónu 2018-2019 už v červenci turnaji v Malajsii a Austrálii. Lucas byl za tento brzký začátek odměněn, když vyšel říjnový žebříček: poté, co se několik let pohyboval mezi 35. a 45. místem, se Serme posunul na 32. místo- své nejlepší světové umístění.

foto: Lucas Serme

Co se týče projektu v Annecy, Lucas Serme je velmi nadšený. Postup z druhé do první ligy je jen jedna etapa, ale velmi motivující je vidět plány do budoucna týkající se klubu. Jsem velmi potěšen, že se na tomto projektu můžu podílet a pomoci mu nejen jako hráč.“ I když se svou ženou plánují zůstat tuto sezónu v pařížském regionu, Lucas potvrzuje, že přemýšlí se do Annecy přestěhovat, o to spíš, pokud by plány přilákat další světové hráče na trénování vyšly. Serme podporuje plán vytvořit zde tréninkové centrum, což je jeden z hlavních projektů Rémy Mabillona, hlavního sponzora klubu a osobního sponzora hráčů jako Grégory Gaultier nebo Grégoire Marche. Toto centrum by se mělo dát do pochodu už v sezóně 2019-2020. „Názory jsou různorodé: někteří si myslí, že je to bezvadné, jiní zase, že něco takového v našem sportu fungovat nemůže. Já si myslím, že je dobře, že se do toho někdo pouští, minimálně si bude moci říct, že to zkusil. A v každém případě nemám pochyb o tom, že Rémy moc dobře ví, co dělá…“.

autor: Jérôme Elhaïk (3.říjen 2018)
překlad: Anna Serme
zdroj: facebook Annecy Squash



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net