aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_7722 aDSC_7722

Tarek Momen – Squashová zmije z Káhiry

24.10.2018 20:36

Je neděle 21. října 2018. V anglickém městě Weybridge nedaleko Londýna se hraje finále turnaje Channel VAS 2018, ve kterém nastupuje světová čtyřka Tarek Momen (Egypt) proti světové dvojce Ali Faragovi (Egypt). Mírným favoritem je Ali. První set pro sebe také Ali získal. Tarek má ale v nohách o jeden zápas na US OPEN z minulého týdne měně (navíc ve Weybridge dosud neztratil ani set). Momen vyrovnává na 1:1, Ali bere třetí, a pak trochu ztrácí koncentraci a ztrácí čtvrtý. Vyrovnáno na 2:2. Teď vypuká skutečný thriller, který vyvrcholí spornou situací při Tarekově mečbolu za stavu 10:9. Tarek hraje bekhendový volej drop, na který Ali při obíhání soupeře nedosáhne. Chvíli to vypadá, že Ali chce žádat o let. Ve skutečnosti ale reklamuje, že Tarekův volej drop byl hrán do tinu. Sudí rozhodne NO LET, rozhodnutí nechce změnit. Tarek ale nechce vyhrát po sporné situaci, a tak navrhne rozhodčímu, že výměnu může opakovat (LET). Předvádí tak skvělé FAIR PLAY gesto, které nevídáme často, nota bene ne při mečbolu. Tarek nakonec další mečbol promění a po čtyřech letech vyhrává velký PSA titul.

ysl outlet

  • jméno: Tarek Momen
  • země: Egypt
  • věk: 30 let
  • výška: 174 cm
  • hmotnost: 66 Kg
  • žije v: Káhiře (Egypt)
  • nevyšší postavení na žebříčku PSA: 4.příčka (červen 2018)
  • aktuální postavení na žebříčku PSA: 4.příčka (říjen 2018)
  • kouč: Haitham Effat

Stručný životopis a kariéra

Tarek Momen se narodil 23 února 1988 v Káhiře. Na okruh PSA poprvé vstoupil v roce 2005 ve svých 17 letech jako obrovsky nadaný junior. Vystudoval elektronické inženýrství na Americké univerzitě v Káhiře. Po ukončení bakalářského studia se rozhodl naplno věnovat profesionální hráčské kariéře. V srpnu 2010 se objevil v první světové dvacítce a do desítky se „vyšplhal“ v dubnu 2013. Svůj první PSA titul získal v irském Dublinu v roce 2011, když jako nenasazený hráč dokázal ve finále porazit australského veterána Stewarta Boswella 3:1. Husarský kousek se mu povedl na „padesátkovém“ PSA turnaji v Malajsii, když ve super dlouhém finále (104 minut) udolal svého krajana a mistra světa (2017) Mo Shorbagyho. Slavit mohl spolu se svou krajankou a přítelkyní Raneem El Welily, která vyhrála ženskou kategorii stejného turnaje. Tarek a Raneem se vzali v červnu 2014 a jsou stále spolu. V roce 2013 byl nominován do výběru Egypta pro mistrovství světa týmů. Egypt tehdy skončil překvapivě stříbrný za Anglií.  Na mistrovství světa jednotlivců se dostal nejdále do semifinále v roce 2015. Na PSA mu v říjnu 2018 patří 4.příčka (jeho dosud nejlepší).

Přednosti pohledem squashového kouče

„Momenátor“, jak se mu také někdy říká, patří mezi typ hráče s „neortodoxním“ stylem. Myslí se tím jistá odlišnost od tradiční „učebnicové“ techniky. Tarek měří 174 cm a musí tedy svou, na squashistu nižší výšku dohánět hybností, chcete-li agility, která je opravdu fantastická. Je rychlý, obratný a velice odvážný při hře dopředu. Jeho hra je velmi obtížně čitelná pro soupeře. Nedávné úžasné FAIR PLAY gesto ve finále turnaje Channel VAS 2018 ho řadí mezi opravdové velikány se skvělou pověstí.

Slabiny či slušelo by se spíše říci méně silné stránky

Dlouhou dobu se nemohl vymanit z pověsti hráče hrajícího tzv. „juniorský squash“. Tak trenéři nazývají hru, která je typická tím, že – kromě servisu – se vůbec nehraje do zadní části kurtu. Pokud to hráči „padá“, není co řešit. V porovnání s velkými hráči na PSA, je to ale neudržitelná taktika, protože dříve nebo později si na to soupeř zvykne, a využije ve svůj prospěch. Většinou se tito „juniorští squashisté“ navíc sami „vykazí“. V současnosti Tarek také potřebuje více vyhraných titulů, aby si ještě zvýšil sebevědomí.

Technická či taktická „specialitka“

Tarekův „trademark“ úder je překvapivý šikmý bekhendový kros drop (kraťas) často hraný ze zadní části kurtu. Většina soupeřů sice toto „překvápko“ na poslední chvíli ještě doběhne, ale následuje Tarekův nekompromisní finiš kamkoliv do otevřené části kurtu.

Závěrem

Tarek toho má už hodně za sebou. Trochu trpí obrovskou konkurencí svých krajanů své generace. (nejprve Shabana s Darwishem, později Ashour, nyní Shorbagy a Farag). Přesto se může i ve svých třiceti letech ještě posunout minimálně do světové trojky, třeba i výše. Zatím mu pověstný chloupek stále ještě chybí.

autor: Jan Roll, www.janroll.cz
zdroj: psaworldtour.com, wikipedia



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net