aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_1109 aDSC_1109

Tournament of Champions: neuvěřitelný týden pro Camille Serme

24.01.2020 13:15

Jedná se určitě o jeden z největších výkonů v historii francouzského squashe: Camille Serme minulý víkend na ToC vyhrála svůj čtvrtý prestižní titul, když se jí podařilo porazit světovou jedničku, dvojku i trojku.

I přesto, že finále proti Nour El Sherbini nebylo zdaleka tak dramatické, jako její dva předchozí zápasy na nádraží Grand Central, nic to na jejím ohromném výkonu neubírá: minulý pátek v New Yorku vyhrála tato třicetiletá Francouzska svůj čtvrtý velký titul.

foto: my-squash.com

„Všichni viděli, že se Nour nehýbala tak dobře jako obvykle. Není lehké hrát proti soupeřce, která se necítí na sto procent, ale zkoušela jsem nad tím moc nepřemýšlet. Klobouk dolů, že i přesto hrála na tak vysoké úrovni.“ řekla Camille při pozápasovém rozhovoru s Willem Carlinem, turnajovým komentátorem. Ale vraťme se trochu nazpátek: Camille se nejdříve podařilo ukončit dlouhou sérii porážek se světovou jedničkou Raneem El Welily ve čtvrtfinále, kdy ji po velmi kvalitním zápase porazila poprvé po sedmi prohrách v řadě. V semifinále proti Nouran Gohar (světové trojce) šlo hlavně o taktický boj, jehož konec byl opravdovým dramatickým vrcholem: Camille se podařilo odvrátit pět matchballů a zápas urvala v tie-breaku 16:14, pro nevýslovnou radost svého týmu. „Kvalita její hry je taková, jaká byla při výhrách na US Open a ToC v letech 2016 a 2017. A rozhodně je těď i vyšší, protože úroveň hráček na okruhu se zvyšuje...“ vypráví Philippe Signoret (trenér). Letos Camille na ToC doprovázel kromě Philippa také její fitness trenér Frédéric Pfeferberg a její nový sportovní psycholog Jonathan Bel Legroux. „Bylo by skvělé, kdyby mě mohli doprovázet na všechny turnaje!“ řekla Camille. „Obvykle podrobně rozebíráme jen porážky, ale tento týden jsme takto analyzovali také každou výhru, což bylo velmi zajímavé.“

foto: tocsquash.com

Tento titul je speciální i z dalších důvodů: nejen, že je Camille první hráčkou ve squashové historii, které se podařilo vyhrát turnaj výhrami nad světovou jedničkou, dvojkou a trojkou; navíc ale tento triumf přišel po velmi těžké prohře s mladou Haniou El Hammamy ve čtvrtfinále mistrovství světa. „ToC byl prvním turnajem po tomto traumatu, pokud tomu tak můžeme říkat, a to se podepsalo na prvních dvou kolech.“ vysvětluje Philippe. Jeho svěřenkyně měla opravdu namále v zápasech proti Rowan El Araby a Yathreb Adel – dvěma hráčkám, které jsou na světovém žebříčku podstatně níže – ale po těchto kolech jakoby se jednalo o jiný turnaj. „Nejen, že se Camille uvolnila, neboť dosáhla na svůj minimální cíl, kterým bylo čtvrtfinále, ale také jsme hodně pracovali s Jonathanem na mentální stránce. Když vezmeme tréninky, rozbory odehraných zápasů a přípravu na ty příští, musím říct, že naše dny nebyly na turnajích nikdy tak vytížené.“ usmívá se Philippe Signoret. Camille si se svým týmem mohla vychutnat tento titul – první velký titul od výhry na ToC v roce 2017 – ale nyní už se musí soustředit na svou účast na Carol Weymuller Open v Brooklynu, kde začíná 23. ledna. Ale ať už je výsledek na tomto turnaji jakýkoli, francouzská jednička by se měla příští měsíc posunout na třetí příčku světového žebříčku.

foto: my-squash.com

Co se týče mužské části turnaje, výhra Mohameda El Shorbagyho (3:1 ve finále proti Tareku Momenovi) umožní tomuto Egypťanovi vrátit se na pozici světové jedničky, ze které sesadí Ali Faraga. Na turnaji se po patnácti měsících mimo profesionální okruh poprvé objevil Grégory Gaultier. Ten se na kurtu v Grand Central nešetřil: ve svém prvním zápase porazil Omara Mosaada (světovou šestnáctku) 11:9 v pátém setu, poté, co prohrával 2:1. V dalším zápase, který byl zápasem generací, tento mistr světa z roku 2015 prohrál s juniorským mistrem světa, osmnáctiletým Mostafou Asalem. Oba hráči byli ve své hře vyrovnaní jak v přesnosti tak v taktice, a Gaultier bude jistě litovat promarněné příležitosti ve třetím setu, který prohrál 12:10 po vedení 10:7. Přesto se mu podařilo srovnat na 2:2, v pátém setu ale prohrál. „Blahopřeji Mostafovi, který hrál moc dobře.“ řekl Gaultier o tomto hráči, který ve svém rozhovoru po zápase několikrát vyjádřil obdiv, který ke Gaultierovi cítí. „Samozřejmě jsem zklamaný, že se mi nepodařilo využít příležitosti, ale také jsem moc hrdý, že znovu dokážu hrát na této úrovni po tak krátké specifické přípravě. Potřebuji takovéhle zápasy abych se dále zlepšoval a musím oživit některé zapomenuté návyky. Vrátit se na kurt bylo jednou z nejtěžších výzev v mém životě a to, že se mi to daří, dokazuje, že nic není nemožné.“

překlad: Anna Serme
zdroj: my-squash.com



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net