aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_5625 aDSC_5625

Nepodceňujme pohyb našich dětí

21.11.2013 11:56

Ono se to říká, že rodiče jsou vzorem pro své dítě a že je třeba děti vést k pohybu a sportu tím, že sami sportujeme, že trávíme den aktivně. Na druhou stranu každý rodič také moc dobře ví, jak je často složité absolvovat jakoukoliv vlastní sportovní aktivitu s dítětem po boku a že si to často tak moc ten dospělý neužije, pokud někde za kurtem pořád hlídá svou ratolest. Nebo když po aktivně stráveném dni vyzvedneme dítě ze školky či jesliček a moc rádi bychom si spíš už sedli k té televizi nebo prostě jen pasivně odpočívali.

Motivace?

Na druhou stranu pro nás, rodiče, může být dobrou motivací několik faktů:

  • dítě ve věku 1-3 roky by mělo mít 30 minut pohybu denně
  • dítě ve věku 3-5 let by mělo mít 1 hodinu denně aktivního pohybu. Tím není myšlen nějaký organizovaný kroužek, na který jsou třeba dvou, tříleté dětičky ještě malé, ale spíše procházky, pobyt na dětském hřišti, klouzačkách, prolézačkách, házení s míčem, chytání, běhání atd.
  • předškoláky nenechávejte sedět (odpočívat, u televize atd.) déle, než hodinu denně, samozřejmě se do tohoto času nepočítá spánek … snažte se, aby dítě bylo v pohybu, venku, mezi dětmi, neustále rozvíjelo své pohybové dovednosti
  • všechny dovednosti rozvíjejte nenucenou, zábavnou formou, například jen hry během procházky – slalomy, na honěnou, závody …

Buďme vzorem

Je prokázáno, že pasivní styl života a nechuť k pohybu se dědí z generace na generaci a tak by bylo vhodné, pokud sami ještě sportujeme, abychom předali dítěti vhodné návyky a prostředí plné pohybu, které malé dítě přijme za vlastní. Malé děti rychle přijímají návyky a učí se od svých rodičů – od prvních slovíček po první sport. Berou vše automaticky za dané a vlastní. Pokud vyrůstají aktivně, je menší nebezpečí, že později budou umět žít bez pohybu.

Školáci se hýbou méně

Problém může nastat ve vyšším věku. Více je v pohybu třeba hlídat děti starší – předškoláky, školáky – kdy aktivní potřeba pohybu může začít upadat. Právě v tomto věku se může projevit i zanedbání výchovy ke sportu od rodičů a dítě tak začne více inklinovat k trávení volného času u počítače a televize. Navíc automaticky se pohybová aktivita snižuje sezením v lavici, nutností dělat domácí úkoly. Děti dříve vedené k pohybu ale často tuto potřebu i nadále mají a vyhledávají ji.

Zkrátka udělejte si na děti čas a ušetřete si pro ně i energii. Prodejte kočárek :-) a choďte pěšky. Kupte dětem odrážedla, trampolínky, míče, brusle, koloběžky, kola. Motivujte je vlastním přístupem. Děti ve věku 4-6 let přihlašujte do obecně průpravných kroužků, kde je specialisté hravou formou naučí základy zdravého pohybu – tzv. přípravky. Po nich se můžete, již po domluvě se svou ratolestí, směřovat k nějakému určitému sportu, které by dítě bavilo. A nebojte se, že začátku vyzkoušet sportovních kroužků více :-). Dítě se v některém pravděpodobně samo najde a řekne vám to :-).

Dobrá zpráva je, že pohyb s vaším dítětem prospěje i vám samotným :-). Takže hurá do toho!

autor : Zuzana Kubáňová

zdroje: www.mabyt.cz, www.sportvival.cz



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net